Δελτίο Εκκλησιαστικών Ανακοινώσεων: Παρασκευή 11 Απριλίου 2025.

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, σήμερα Παρασκευή (11/04), εν όψει της μεγάλης εορτής της Αναστάσεως του Κυρίου μας, πρόσφερε χιλιάδες δέματα αγάπης με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για το πασχαλινό τραπέζι σε συνανθρώπους μας – Πειραιώτες και όχι μόνο – οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά, σημαντικά προβλήματα διαβίωσης.
Η Φιλανθρωπική αυτή δράση της τοπικής μας Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, συμπολιούχου Πειραιώς. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους όσοι συνδράμουν με κάθε τρόπο στη μεγάλη προσπάθεια προσφοράς και αγάπης στους συνανθρώπους μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, καθημερινά το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, καθώς και τα ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία, ανταποκρίνονται στις πολλαπλές ανάγκες συνανθρώπων μας και διαθέτουν σημαντικά ποσά για την αντιμετώπιση αναγκών ιατροφαρμακευτικής περιθάλψεως, αποκαταστάσεως ζημιών, επιδομάτων, καλύψεως ενοικίων, πληρωμές λογαριασμών κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) κλπ.
……………………………………………………………………………………………………
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ την Κυριακή (13/04) των Βαΐων, το πρωί θα ιερουργήσει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς. Το απόγευμα στις 19:00 θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Νυμφίου που θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου.
Την Μ. Δευτέρα (14/04) θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Νυμφίου που θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Καμινίων στις 19:00.
Την Μ. Τρίτη (15/04) θα χοροστατήσει στις 19:00 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς.
Την Μ.Τετάρτη (16/04) θα τελέσει το Μυστήριο του ιερού ευχελαίου στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Δραπετσώνας και στις 19:00 θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Νιπτήρος που θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Πειραιώς.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ την Μ. Πέμπτη (17/04) το πρωί θα τελέσει την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πειραιώς και στις 18:30 θα χοροστατήσει στην Ακολουθία των Αγίων Παθών που θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιώς.
Την Μ. Παρασκευή (18/04) το πρωί θα χοροστατήσει στην Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως και το απόγευμα στις 19:00 στην Ακολουθία του Επιταφίου που θα τελεσθούν στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς.
Το Μ. Σάββατο (19/04), το πρωί θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Υπαπαντής Ταμπουρίων. Στις 23:00 θα προεξάρχει στην Παννυχίδα, την τελετή της Αναστάσεως και στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία που θα τελεσθoύν στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς.
Την Κυριακή του Πάσχα (20/04), στις 10:00 θα χοροστατήσει στον Εσπερινό της Αγάπης που θα τελεσθεί στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς.
……………………………………………………………………………………………………..
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ θα τελέσει το Μυστήριο του ιερού ευχελαίου στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα Πειραιώς ως ακολούθως:
Στο Νοσοκομείο «Μεταξά» την Μ. Δευτέρα (14/04) στις 11:00.
Στο Νοσοκομείο «Τζάνειο» την Μ. Τρίτη 15/04) στις 11:00.
……………………………………………………………………………………………………
Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χαλανδρίου απόψε Παρασκευή (11/04) στις 20:00 θα παρουσιαστεί εκδήλωση με τίτλο ««Επιτάφιο Αποδάκρι. Η Παναγία μάνα στο Πάθος» μέσα από τη μουσική και την ποίηση του Φώτη Τσαρούχη και με τη συμμετοχή χορωδιακού και μουσικού συνόλου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους. Τηλέφωνο επικοινωνίας 210- 6816470
………………………………………………………………………………………………………
Σήμερα Παρασκευή (11/04) θα τελεσθεί η Ακολουθία του Κανόνος του Αγίου Λαζάρου στους Ιερούς Ναούς:
• Καθεδρικό Αγίας Τριάδος Πειραιώς στις 18:00
• Μητροπολιτικό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς στις 18:00
• Αγίου Ελευθερίου Καμινίων στις 18:00.
• Aγίου Δημητρίου Πειραιώς στις 18:00
• Αγίου Δημητρίου στο δήμο Αγίου Δημητρίου στις 17:30.
• Στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου Άνω Γλυφάδας στις 18:00
……………………………………………………………………………………………………
Ιερές αγρυπνίες επί τη εορτή του Αγίου και Δικαίου Λαζάρου θα τελεσθούν απόψε Παρασκευή (11/04) στους Ιερούς Ναούς:
• Μητροπολιτικό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς (21:00)
• Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Πειραιώς (Κανόνας Αγίου Λαζάρου 21:00)
• Αγίου Βασιλείου Πειραιώς (20:30)
• Αγίου Νείλου Πειραιώς (21:00)
• Αγίας Μαρίνης Θησείου (λείψανο Αγίου Λαζάρου-20:00)
• Aγίου Φιλίππου στον πεζόδρομο της οδού Αδριανού απέναντι από την Αρχαία αγορά (20:00)
• Αγίας Αικατερίνης Αιγάλεω (20:00)
• Αγίου Γεωργίου Σαλαμίνας (21:00)
• Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας (χοροστατούντος Αρχιερέως- 21:00)
• Ζωοδόχου Πηγής Καλογραίζης (20:30)
• Αγίου Παντελεήμονος Γλυφάδας (21:00)
• Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γλυφάδας (20:30)
• Στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βύρωνος (Κανόνας Αγίου Λαζάρου – 20:30)
……………………………………………………………………………………………………
Σήμερα Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες ομιλίες:
• Το θέμα «Πείνα και δίψα για τον Χριστό. Η λατρευτική πορεία των πρώτων χριστιανών προς τα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού» θα παρουσιασθεί στις 19:30 στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς με τη συμμετοχή του Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ Γεωργίου Φίλια και του διδάκτορος Θεολογίας Ηλία Λιαμή.
• Για την εξέλιξη του πολιτεύματος της Ελλάδας θα μιλήσει ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ Αντώνης Παντελής στις 18:00 στην αίθουσα της Εταιρείας των Φίλων του Λαού.
• Στον Ιερό Ναό Αγίων Ακινδύνων στο δήμο Αγίων Αναργύρων στις 17:00 θα προβληθεί ταινία για τα Άγια Πάθη και τους Αγίους Τόπους και θα μιλήσει ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος.
………………………………………………………………………………………………………
Εκδήλωση με θέμα «Η Ζωή εν τάφω. Προσεγγίζοντας το Πάθος και την Ανάσταση του Χριστού» διοργανώνει ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μοσχάτου σήμερα Παρασκευή στις 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μοσχάτου (Σολωμού 30).
……………………………………………………………………………………………………
Ιερά αγρυπνία θα τελεσθεί το Σάββατο (12/04) στις 21:30 στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
……………………………………………………………………………………………………
Στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Πειραιώς το Σάββατο (12/04) στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί χορωδιακή συνάντηση τεσσάρων χορωδιών οι οποίες θα παρουσιάσουν επίκαιρο πρόγραμμα εν όψει της Μ. Εβδομάδας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
……………………………………………………………………………………………………
Ορατόριο της Μ. Εβδομάδας θα παρουσιαστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Ρέντη το Σάββατο (12/04) στις 19:00 από την Πολυφωνική Χορωδία της Νίκαιας.
………………………………………………………………………………………………………
Το Σάββατο (12/04) θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες ομιλίες:
• Στον Ιερό Ναό αγίου Νείλου Πειραιώς στις 18:00 θα μιλήσει ο Αρχιμ. Παύλος Αλεξάς με θέμα τη Σταυρική θυσία του Χριστού.
• Το θέμα «Τω καιρώ εκείνω…» θα παρουσιασθεί στις 19:30 στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς με τη συμμετοχή του Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ Σωτήρη Δεσπότη και του διδάκτορος Θεολογίας Ηλία Λιαμή.
• Με θέμα «Από το Πάθος στην Ανάσταση» θα μιλήσει ο Αρχιμ. Ιάκωβος Κανάκης στο σύλλογο «Επάλξεις» (Ζήνωνος 3 στην Ομόνοια) στις 18:00.
• Στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου στις 18:30 θα μιλήσει ο Μέγας υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας Χαράλαμπος Μπούσιας με θέμα «Η εισόδευση του Χριστού στις καρδιές μας, κλειδί της θριαμβευτικής μας εισόδου στον Παράδεισο».
……………………………………………………………………………………………………
Αιμοδοσία θα διενεργηθεί στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Ηλιουπόλεως την Κυριακή των Βαΐων (13/04) το πρωί.
……………………………………………………………………………………………………
Δύο Ακολουθίες του Νυμφίου θα τελούνται έως και την Μ. Τετάρτη (16/04) στους Ιερούς Ναούς:
• (Μητροπολιτικό) Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς στις 19:00 και στις 21:00.
• Ευαγγελιστρίας Πειραιώς στις 19:30 και στις 21:30.
• Αγίου Δημητρίου Πειραιώς στις 16:30 και στις 18:30.
……………………………………………………………………………………………………
Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πειραιώς, την Μ. Δευτέρα, την Μ. Τρίτη και την Μ. Τετάρτη στις 21:30 θα τελεσθεί ιερά αγρυπνία .
……………………………………………………………………………………………………
Το Μυστήριο του ιερού ευχελαίου θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νείλου Πειραιώς την Μ. Τρίτη στις 11:00.
……………………………………………………………………………………………………
Την Μ. Τετάρτη το Μυστήριο του ιερού ευχελαίου θα τελεσθεί δύο φορές στους Ιερούς Ναούς:
• Μητροπολιτικό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς στις 10:30 και στις 17:00.
• Αγίου Δημητρίου Πειραιώς στις 11:00 και στις 16:00.
• Ζωοδόχου Πηγής Καλογραίζης στις 11:00 και στις 17:00.
……………………………………………………………………………………………………
Ιερές αγρυπνίες θα τελεσθούν την Μ. Τετάρτη (16/04) το βράδυ στους Ιερούς Ναούς:
• Μητροπολιτικό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς.
• Αγίου Βασιλείου Πειραιώς (22:00)
• Ευαγγελιστρίας Πειραιώς (23:00)
• Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας Περισσού (22:00)
……………………………………………………………………………………………………
Δύο Θείες Λειτουργίες θα τελεσθούν την Μ. Πέμπτη το πρωί στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στις 06:00 και στις 08:00.
………………………………………………………………………………………………………
Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς τίθεται σε προσκύνηση η ιερά εικόνα της Παναγίας «Η του κόσμου βοήθεια» έως σήμερα 11 Απριλίου.
Έως αύριο 12 Απριλίου τίθεται σε προσκύνηση ιερό λείψανο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
……………………………………………………………………………………………………
Πασχαλινή Δωροέκθεση λειτουργεί και φέτος στο Πνευματικό Κέντρο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς έως 19 Απριλίου.
Στην Πασχαλινή Δωροέκθεση θα βρείτε πασχαλινά είδη, λαμπάδες, είδη δώρων, σοκολατένια αυγά, τσουρέκια και χειροποίητα γλυκά. Ακόμη, προϊόντα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, καθαρό κερί Ιεροσολύμων, μοναστηριακά προϊόντα διατροφής και παιδικά πασχαλινά βιβλία. Επιπλέον, είδη μοναδικής αξίας, αντίγραφα εκκλησιαστικών κειμηλίων, Σταυρών και κοσμημάτων βυζαντινής τεχνοτροπίας και αντίγραφα ιερών εικόνων της Τήνου.
Η αγορά των δώρων μας από την Πασχαλινή Δωροέκθεσης αξίζει διπλά γιατί δίνουμε χαρά στα πρόσωπα που θα τα προσφέρουμε και βοηθάμε οικονομικά το φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.
Η παραλαβή των προσφορών πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς.
Πληροφορίες στο 210-4122625
……………………………………………………………………………………………………
Αυτό το Πάσχα μπορούμε να προσφέρουμε ως δώρο, το φυλακτήριο σέβασμα από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου όπου στη μία όψη του εικονίζεται η Σταύρωση του Χριστού, η θυσία της αγάπης Του για τον άνθρωπο και στην άλλη, ο Τίμιος Σταυρός, το σύμβολο της σωτηρίας. Πρόκειται για λεπτομέρεια από αυθεντική λειψανοθήκη του Αγίου Όρους. Είναι ένα δώρο πολύτιμο, ένα σύμβολο πίστης που μπορείτε να κρατάτε πάντα κοντά σας.
Θα το βρείτε στην Πασχαλινή Δωροέκθεση και στο βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Διατίθεται σε δύο μορφές: κρεμαστό για το λαιμό και ως μπρελόκ για κλειδιά με επίχρυσο κρίκο.
Αποστέλλεται και ταχυδρομικά σε όλη την Ελλάδα. Κυκλοφορεί σε περιορισμένα τεμάχια.
Για τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο 2104122625.
……………………………………………………………………………………………………
Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός «Πειραική Εκκλησία» διοργανώνει τις ακόλουθες προσκυνηματικές ευκαιρίες:
• Πενθήμερη προσκυνηματική οδική εκδρομή στη Σερβία την εβδομάδα της Διακαινησίμου, από 23-27 Απριλίου . Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν σε ορθόδοξους Ναούς και Ιερές Μονές, πρώτα στην Βουλγαρία καθώς θα διέλθουν από τη χώρα και στη συνέχεια στην Σερβία. Αναλυτικά:
Στη Σόφια, θα πραγματοποιηθεί προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου της Ρίλα, ανακηρυγμένο μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και στους Ιερούς Ναούς Αγίου Alexander Nevsky και Αγίας Σοφίας.
Στην κατεύθυνση προς Βελιγράδι, οι συμμετέχοντες θα προσκυνήσουν στην Ιερά Μονή Ραβάνιτσα και στην συνέχεια στην πόλη Τόπολα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, το γνωστό Όπλενατς, ο οποίος ξεχωρίζει για τα περίφημα ψηφιδωτά του. Στην ίδια πόλη βρίσκεται η οικία του Καραγεώργη Σερβίας.
Στο Βελιγράδι θα επισκεφθούν την Ιερά Μονή Ρακόβιτσα και τον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα που είναι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων και ονομάζεται χαρακτηριστικά «Η σερβική Αγία Σοφία».
Θα ξεναγηθούν στο περίφημο φρούριο Καλεμεγκτάν, σήμα κατατεθέν της πόλης, και θα δούν από μακριά τον πύργο Νεπόισα, τόπο όπου εμαρτύρησε ο Ρήγας Φεραίος, Επίσης, θα προσκυνήσουν στις Ιερές Μονές Στουντένιτσα και Ζίτσας. Την τελευταία ημέρα, θα επισκεφθούν την πόλη Νις (Ναϊσσός), εκεί όπου γεννήθηκε ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο αυτοκράτορας και Ισαπόστολος.
• Εξαήμερη προσκυνηματική οδική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη από 6-11 Ιουνίου.
Οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Ναό του Αγίου Γεωργίου, την κλειστή Πύλη και τον χώρο του μαρτυρίου του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε΄, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, την Παναγία των Βλαχερνών όπου εψάλη για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος, τον Ναό της του Θεού Σοφίας, τη Μονή της Χώρας με τα περίφημα ψηφιδωτά, το Αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής. Θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφθούν τη Χάλκη με την ξακουστή Θεολογική Σχολή και την Βιβλιοθήκη καθώς και την Πρίγκηπο.
Θα γίνουν, επίσης, στάσεις στη Θεσσαλονίκη για προσκύνημα στον Άγιο Δημήτριο και στην Καβάλα.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για τις προσκυνηματικές ευκαιρίες στους τηλεφωνικούς αριθμούς τους Ρ/Σ μας: 210-4118602 και 210-4118640.
…………………………………………………………………………………
Το Άγιο Πάσχα, η μεγαλύτερη εορτή της Ορθοδοξίας, πλησιάζει και οι ακροατές της Πειραϊκής Εκκλησίας θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος απευθείας, από το MEGA, από την υβριδική πλατφόρμα του καναλιού, MEGA Play και το ONE CHANNEL.
Ειδικότερα, καθ’ όλη τη διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, οι τηλεθεατές θα μπορούν να συντονιστούν και να παρακολουθήσουν ζωντανά τις κατανυκτικές Ιερές Ακολουθίες από Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.
……………………………………………………………………………………………………
Το MEGA και το ONE «συναντούν» το κατανυκτικό πνεύμα των ημερών του Πάσχα και μεταδίδουν απευθείας τις Ιερές Ακολουθίες, στην πορεία για την κορύφωση του Θείου Δράματος και την Ανάσταση του Κυρίου μας.
Δίνεται η δυνατότητα στους τηλεθεατές να παρακολουθήσουν, σε πραγματικό χρόνο, τις Ιερές Ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας, μέσω της τηλεοπτικής τους συχνότητας, του web site www.megatv.com και της υβριδικής πλατφόρμας, MEGA Play.
Οι Ιερές Ακολουθίες θα μεταδοθούν απευθείας από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς και τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, συμπολιούχου Πειραιώς.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών και η μετάδοσή τους:
Κυριακή των Βαΐων 13 Απριλίου | MEGA Play & megatv.com
• 07:15-10:15: Όρθρος και Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς
• 00-21.00: Ακολουθία του Νυμφίου, Χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αχελώου κ. Νήφωνος, από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς
Μ. Δευτέρα 14 Απριλίου | MEGA Play & megatv.com
• 19:00 – 21:00: Ακολουθία του Νυμφίου, Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διοσπόλεως κ. Εμμανουήλ, από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς
Μ. Τρίτη 15 Απριλίου | MEGA Play & megatv.com
• 19:00-21:30: Ακολουθία του Νυμφίου, Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς
Μ. Τετάρτη 16 Απριλίου | MEGA Play & megatv.com
• 19:00-21:15: Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος (Μυστικός Δείπνος), Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διοσπόλεως κ. Εμμανουήλ, από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς
Μ. Πέμπτη 17 Απριλίου | MEGA Play & megatv.com
• 07:00-10:00: Εσπερινός και Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου, από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς
• 18:30-22:45: Ακολουθία των Παθών του Κυρίου, Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, συμπολιούχου Πειραιώς
Μ. Παρασκευή 18 Απριλίου
MEGA TV
• 08:50-11:00: Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς
• 20:50-22:00: Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και Περιφορά, Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς
MEGA Play & megatv.com
• 07:00-11:00: Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς
• 19:00-21:15: Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και Περιφορά, Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς
Μ. Σάββατο 19 Απριλίου
MEGA TV
• 07:50-10:00: Εσπερινός και Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς
• 23:50-00:10: Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία
MEGA Play & megatv.com
• 07:00-10:00: Εσπερινός και Θεία Λειτουργία Μ. Βασιλείου, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς
• 23:00-01:45: Παννυχίδα της Αναστάσεως
Πώς μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο MEGA Play
Για την υβριδική πλατφόρμα του Mega απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σύνδεση της τηλεόρασής σας στο διαδίκτυο. Μέσα από ένα φιλικό για τον χρήστη περιβάλλον, εξαιρετικά εύκολο στην πλοήγηση, αποκτάτε πρόσβαση στο πρόγραμμα του MEGA Play. Πατήστε το μπλε κουμπί στην τηλεόραση και παρακολουθήστε τις ζωντανές μεταδόσεις των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας.
……………………………………………………………………………………………………
Το Πάσχα πλησιάζει…Τούτες τις ημέρες που προετοιμαζόμαστε να βιώσουμε το Πάθος και την Ανάσταση του Χριστού, στηρίζουμε τους αναγκεμένους αδελφούς μας και φροντίζουμε και αυτό το Πάσχα να μη λείψουν τα απαραίτητα από κανέναν. Η προσπάθεια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς για την ανακούφιση των εμπερίστατων αδελφών μας συνεχίζεται.
Η αλληλεγγύη μας και η προσφορά αγάπης προς τους αναξιοπαθούντες αδελφούς μας δεν σταματούν ποτέ.
Η «Πειραϊκή Εκκλησία» στηρίζει τις πολύτεκνες οικογένειες, τα μοναχικά άτομα, τους ανήμπορους ηλικιωμένους, τους ασθενείς, τους εξαρτημένους από ουσίες νέους, τους αστέγους. Στήριξε κι εσύ την μεγάλη φιλανθρωπική δράση της Πειραϊκής Εκκλησίας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. «Δανείζει Θεώ ο ελεών πτωχόν».
Κι ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτήν την προσπάθεια, δεν περισσεύει κανείς.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2104118640. Επισκεφθείτε, επίσης, την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς imp.gr.
Αριθμός Λογαριασμού: 191/29600870
I-BAN: GR 1601101910000019129600870
Swift Code: ETHNGRAA
Τράπεζα: Εθνική
……………………………………………………………………………………………………..
Στα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς λειτουργούν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Βρεφικός Σταθμός, Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.
Στους μαθητές προσφέρεται ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό ταξίδι από τα πρώτα βήματα μέχρι την κατάκτηση των στόχων τους. Με σύγχρονες εγκαταστάσεις και καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και μια ομάδα εξειδικευμένων εκπαιδευτικών, εξασφαλίζεται το καλύτερο αποτέλεσμα.
Γιατί στα Εκπαιδευτήρια της ΙΜΠ, η εκπαίδευση δεν είναι απλά γνώση. Είναι εμπειρία ζωής. Από τα πρώτα βήματα έως τις μεγαλύτερες επιτυχίες είναι δίπλα στους μαθητές προσφέροντας ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον.
Τα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς προσφέρουν επιπλέον ώρες διδασκαλίας, μετασχολικό φροντιστηριακό μάθημα στο λύκειο, ενσωματωμένο φροντιστηριακό μάθημα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, εκμάθηση τριών ξένων γλωσσών με φροντιστηριακή μορφή, πιστοποίηση πληροφορικής.
Οι εγγραφές για τη νέα σχολική χρονιά 2025-2026 άρχισαν. Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν: Σχετικά με τον Βρεφονηπιακό και Παιδικό Σταθμό και το Νηπιαγωγείο στον τηλεφωνικό αριθμό 2104634113 και για το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο στον τηλεφωνικό αριθμό 2104610915.
……………………………………………………………………………………………………
(ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΤΗΝ Μ. ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ).
ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ:
• Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς, κάθε Δευτέρα στις 11:00 τελείται η παράκληση των Αρχαγγέλων Ταξιαρχών και στις 17:00 μετά τον Εσπερινό, η παράκληση των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
• Στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου Πειραιώς, κάθε Δευτέρα στις 17:00, μετά την ακολουθία του Εσπερινού, ψάλλεται η Παράκληση του Αγίου Σπυρίδωνος.
• Στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Πειραιώς κάθε Δευτέρα στις 17:00 ψάλλεται η Παράκληση στον Άγιο Βασίλειο.
• Στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Δραπετσώνας κάθε Δευτέρα στις 18:00 τελείται Παράκληση στην Παναγία την Ιεροσολυμίτισσα και διαβάζεται ευχή για άτεκνα ζευγάρια.
• Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πειραιώς κάθε Δευτέρα στις 17:00 τελείται η Παράκληση του Αγίου Φανουρίου.
• Στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Καμινίων κάθε Δευτέρα στις 17:00, τελείται η Παράκληση του Ταξιάρχη Πανορμίτη.
• Στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Πειραιώς πραγματοποιείται σειρά ομιλιών ερμηνείας της Αγίας Γραφής με θέμα «Οι χτύποι της καρδιάς του Χριστού. Η Αρχιερατική προσευχή Του» από τον Γενικό Διευθυντή του Ραδιοφωνικού μας Σταθμού Αρχιμ. Αυγουστίνο Θεοδωρόπουλο κάθε Δευτέρα στις 17:30-18:30.
• Σειρά ομιλιών με θέμα «Παροιμίες Σολομώντος» πραγματοποιεί ο Αρχιμ. Δανιήλ Ψωίνος στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς κάθε Δευτέρα στις 18:00-19:00
…………………………………………………………………………………………
ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ:
Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς, κάθε Τρίτη στις 11:00 τελείται η παράκληση του Τιμίου Προδρόμου και στις 17:00 ,μετά τον Εσπερινό, η παράκληση των Αγίων Πορφυρίου, Παϊσίου και Ιακώβου του εν Ευβοία.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Νείλου Πειραιώς κάθε Τρίτη στις 11:00 τελείται η Παράκληση στον Ταξιάρχη.
Στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Καστέλλας κάθε Τρίτη το πρωί τελείται Θεία Λειτουργία και στις 10:15 τελείται το Μυστήριο του ιερού ευχελαίου.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πειραιώς κάθε Τρίτη στις 17:00 τελείται η Παράκληση της Αγίας Βαρβάρας.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Δραπετσώνας κάθε Τρίτη στις 17:00 τελείται η Παράκληση του Αγίου Παντελεήμονος.
…………………………………………………………………………………………
ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ:
Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς, κάθε Τετάρτη στις 11:00 τελείται ο Παρακλητικός Κανόνας του Τιμίου Σταυρού και μετά τον Εσπερινό στις 17:00 τελείται η παράκληση του Αγίου Παρθενίου επισκόπου Λαμψάκου, προστάτου των καρκινοπαθών.
Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς κάθε Τετάρτη απόγευμα, μετά τον Εσπερινό, ψάλλεται η Παράκληση στην Παναγία Βηματάρισσα.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πειραιώς κάθε Τετάρτη στις 17:00 τελείται η Παράκληση της Παναγίας Βλαχέρνας.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Καμινίων κάθε Τετάρτη στις 17:00, τελείται η Παράκληση του Αγίου Ελευθερίου.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Πειραιώς κάθε Τετάρτη στις 17:00 ψάλλεται η Παράκληση στην Παναγία Παραμυθία.
Στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Καστέλλας κάθε Τετάρτη στις 17:00 ψάλλεται η Παράκληση στην Παναγία του Πόνου.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Δραπετσώνας κάθε Τετάρτη στις 12:00 τελείται το Mυστήριο του Ιερού Ευχελαίου.
Σειρά ομιλιών με θέμα «Η Βίβλος στην καθημερινότητά μας. Αλήθειες που μεταμορφώνουν» πραγματοποιεί ο Αρχιμ. Ιάκωβος Κανάκης κάθε Τετάρτη στις 19:00-21:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μοσχάτου.
……………………………………………………………………………………………………
ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ:
Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς, κάθε Πέμπτη στις 11:00 τελείται η παράκληση των Αγίων Αποστόλων και μετά τον Εσπερινό στις 17:00 η παράκληση της Παναγίας Τριχερούσας. Ακολουθεί εσπερινό κήρυγμα από τον πρωτοπρ. Ιωάννη Παναγιώτου.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Δραπετσώνας κάθε Πέμπτη στις 18:00 τελείται Παράκληση στους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη και πραγματοποιείται προσκύνηση των ιερών λειψάνων των προαναφερθέντων αγίων και των Αγίων Μεθοδίας της εν Κιμώλω, Αγάθωνος και των εν Ραϊθώ αναιρεθέντων.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πειραιώς κάθε Πέμπτη στις 17:00 τελείται η Παράκληση του Αγίου Δημητρίου.
Στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Καστέλλας κάθε Πέμπτη στις 17:00 ψάλλεται η Παράκληση στον ΄Αγιο Νεκτάριο.
Το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου τελείται κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς.
Το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου τελείται κάθε Πέμπτη στις 17:00 στο παρεκκλήσιο του Αρεταιείου Νοσοκομείου.
Στον Σύνδεσμο Αγάπης «Ο Ιερός Χρυσόστομος- Πυργοτέλους 3α στο Παγκράτι κάθε Πέμπτη στις 17:30 θα πραγματοποιεί ομιλίες ο Αρχιμ. Εφραίμ Παναούσης για τη ζωή, τις περιοδείες και τη διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου.
………………………………………………………………………………………………………
ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς, κάθε Παρασκευή στις 17:00, μετά τον Εσπερινό, ψάλλεται η παράκληση του Αγίου Λουκά του Ιατρού.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου Πειραιώς κάθε Παρασκευή στις 17:00, μετά την ακολουθία του Εσπερινού, ψάλλεται η Παράκληση της Παναγίας Μεγαλόχαρης.
Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Καλλιπόλεως κάθε Παρασκευή στις 17:00, μετά τον Εσπερινό, ψάλλεται η Παράκληση της Αγίας Παρασκευής.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Νείλου Πειραιώς κάθε Παρασκευή, στις 17:00, μετά την Ακολουθία του Εσπερινού, ψάλλεται η Παράκληση στην Παναγία Παντάνασσα.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πειραιώς κάθε Παρασκευή στις 17:00 τελείται η Παράκληση του Αγίου Παϊσίου.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Δραπετσώνας κάθε Παρασκευή στις 17:00 ψάλλεται η Παράκληση των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης.
Στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Καστέλλας κάθε Παρασκευή στις 17:00 η Παράκληση στον Τίμιο Σταυρό.
……………………………………………………………………………………………………
ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ
Ιερά αγρυπνία τελείται κάθε Σάββατο το βράδυ καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς πραγματοποιούνται συνάξεις με υπεύθυνο τον Αρχιμ. Δανιήλ Ψωίνο κάθε Σάββατο στις 19:15-20:15.
……………………………………………………………………………………………………
ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ:
Δεύτερη Θεία Λειτουργία τελείται κάθε Κυριακή στους Ιερούς Ναούς:
• Μητροπολιτικό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς.
• Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
• Αγίου Βασιλείου Πειραιώς.
• Αγίας Παρασκευής Καλλιπόλεως.
• Αγίου Δημητρίου Πειραιώς.
• Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κολωνού.
• Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου.
• Kοιμήσεως Θεοτόκου Π. Φαλήρου.
• Στο παρεκκλήσιο Παμμεγίστων Ταξιαρχών του συλλόγου «Το Σήμαντρο» στον Χολαργό (Ελ. Βενιζέλου 59Α).
………………………………………………………………………………………………………
Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, κατά τη διάρκεια της δεύτερης Θείας Λειτουργίας που τελείται τις Κυριακές στις 10:30-11:30 το πρωί, πραγματοποιείται ερμηνευτική απόδοση στη νοηματική γλώσσα από πιστοποιημένο θεολόγο-διερμηνέα προς διευκόλυνση των πιστών με προβλήματα ακοής.
…………………………………………………………………………………………
Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς κάθε Κυριακή στις 18:30 ψάλλεται η Παράκληση στον Άγιο Λουκά, Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως, τον Ιατρό.
…………………………………………………………………………………………
Το Κέντρο Επιμορφώσεως Βυζαντινής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς λειτουργεί με τριετή φοίτηση, από Σεπτέμβριο έως Ιούνιο. Διδάσκονται: φορητή εικόνα, τοιχογραφία, θεολογία της εικόνας, Ιστορία τέχνης, ιστορία ρυθμών, ελεύθερο σχέδιο- χρώμα, αγιογραφία- ζωγραφική. Παραδίδονται, επίσης, μαθήματα ψηφιδωτού ενώ λειτουργεί παιδικό τμήμα αγιογραφίας- ζωγραφικής. Περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα και τις εγγραφές στο 2104536204 από τις 18:00-21:00.
…………………………………………………………………………………………
Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, ένα υπερσύγχρονο Μουσικό Ίδρυμα υψηλών προδιαγραφών με μακρά καλλιτεχνική παιδεία και γνώση, συνεχίζει την λειτουργία του.
Διδάσκονται όλα τα μουσικά όργανα, βυζαντινή μουσική και τραγούδι, φωνητική και ορθοφωνία, προετοιμασία για μουσικά σχολεία και Πανεπιστήμια, μουσικοκινητική για νήπια, μουσικοθεατρικό τμήμα για παιδιά και ενήλικες, χορωδία, Ανώτερα Θεωρητικά.
Πληροφορίες: Μπούρμπαχη 24 Αγία Σοφία – Πειραιά. Τηλέφωνο για πληροφορίες και εγγραφές: 213 – 025 70 07.

 

Κοινοποιήστε:


Η “Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM” στηρίζεται στην δική σας αγάπη!

Για όσους θέλουν να βοηθήσουν υπάρχει ειδικός λογαριασμός της Ιερά Μητροπόλεως Πειραιώς για το ραδιοφωνικό μας σταθμό.