Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ, επί τη Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

koimisi theotokouὙπάρχουν στιγμές στήν ἀνθρώπινη ἱστορία, τέτοιας μεγάλης σπουδαιότητος, οἱ ὁποῖες μοιάζει ἀδύνατον νά περιγραφοῦν μέσα ἀπό μία πεζή διήγηση. Ἡ ἐξιστόρησή τους ἀπαιτεῖ περισσότερα καί διεισδυτικότερα ἐκφραστικά μέσα. Ὁ ἄνθρωπος πρέπει νά καταθέσει ὅλη τή δημιουργική του ἰκμάδα ὥστε νά καταφέρει κάπως νά μιλήσει γι’ αὐτά τά ἀκριβά καί μέγιστα. Γι' αὐτό ἡ Ἐκκλησία ἐπιστρατεύει συχνά τήν ποίηση καί τή μουσική γιά νά συμπληρώσουν τήν ἱστόρηση τῶν ἱερῶν γεγονότων, ὁδηγώντας τούς ἀκροατές τῶν ὕμνων πού προκύπτουν, στή γνώση καί στή μετοχή τῶν μυστηρίων τῆς ζωῆς.

Περισσότερα...

Ωδείο και Σχολή Βυζαντινής Μουσικής από την Ι.Μ.Π.

svmΜια νέα προσφορά στον πολιτισμό, τη μουσική και την καλλιτεχνική παιδεία εγκαινιάζει η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς. Πρόκειται για το Ωδείο το οποίο θα προσφέρει μουσική εκπαίδευση υψηλής ποιότητας σε παιδιά και ενήλικες. Θα διδάσκονται όλα τα μουσικά όργανα κλασσικής, σύγχρονης, παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής. Θα υπάρχουν τμήματα μουσικής προπαιδείας, ανώτερα θεωρητικά, θεωρητικά ευρωπαϊκής, θα παρέχεται η δυνατότητα προετοιμασίας για μουσικά πανεπιστήμια, ενώ θα υπάρχουν χορωδία και ορχήστρα. Τα πτυχία είναι αναγνωρισμένα από το κράτος. Πληροφορίες - εγγραφές: 213-0363228.

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς θα λειτουργήσει και φέτος. Η Σχολή είναι αναγνωρισμένη από το κράτος. Οι εγγραφές για τη νέα χρονιά πραγματοποιούνται στο Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς ενώ όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, μπορούν να συμπληρώσουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και εγγραφής. Πληροφορίες δίνονται στο 2130363228.

"Πανηγύρια του Καλοκαιριού" στο τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου του περιοδικού "Πειραϊκή Εκκλησία"

12Κυκλοφόρησε το τεύχος του περιοδικού της Πειραϊκής Εκκλησίας για το μήνα Ιούλιο-Αύγουστο 2018.

Το κεντρικό αφιέρωμα έχει θέμα: Πανηγύρια του καλοκαιριού.

Στο αφιέρωμα θα βρείτε κείμενα των:

Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ροδοστόλου κ. Χρυσοστόμου

Πρωτοπρεσβυτέρου Κωνσταντίνου Καλλιανού

Πρωτοπρεσβυτέρου Λάμπρου Τσιάρα

Ιερομονάχου Αναστασίου Αγιορείτου

Περισσότερα...

Εξετάσεις στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πολλών σπουδαστών διεξήχθησαν οι εξετάσεις για πτυχίο ιεροψάλτου, πτυχίο και δίπλωμα βυζαντινής μουσικής στη σχολή Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.
 
Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο παρεκκλήσιο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς, παρουσία του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς Αρχιμ. Νήφωνος Καπογιάννη ο οποίος εκπροσώπησε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ.
 
Την εξεταστική Επιτροπή στελέχωσαν: ο πρωτ. Γρηγόριος Καραλής διευθυντής της σχολής και πρόεδρος της επιτροπής, ο Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο κ. Αθανάσιος Παπαζαρής πρωτοψάλτη και καθηγητής μουσικής, ο κ. Διονύσιος Ηλιόπουλος διευθυντής της σχολής Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, και ο κ. Δημήτριος Καλομοίρης διευθυντής της σχολής Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Το Υπουργείο Πολιτισμού εκπροσώπησε η κ. Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη. 

 
Ο Πρωτοσύγκελλος π. Νήφων μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου στους τελειόφοιτους προτρέποντάς του να συνεχίσουν να υμνούν το Τριαδικό Θεό και να μην σταματήσουν ποτέ να διαβάζουν μουσική ώστε συνεχώς να τελειοπούνται. 

Για άλλη μια χρονιά το Ωδείο μας προσφέρει στα ιερά αναλογία και στην εκπαίδευση, διακόνους της ιεράς τέχνης της βυζαντινής μας μουσικής.
 
 
 
Image 1 3
 
Image 1 4
 
 
Image 1 5
 
 
Image 1 7
 
 
Image 1 9
 
 
Image 1 10
 
 
Image 1 11
 
 
Image 1 12
 
 
Image 1 13
 
 
Image 1 14
 
 
 
 

Οικογένεια-Το νόημά της στους καιρούς μας.

thumbnailΚυκλοφόρησε το τεύχος του περιοδικού της Πειραϊκής Εκκλησίας για το μήνα Ιούνιο 2018.

Το κεντρικό αφιέρωμα έχει θέμα: Οικογένεια-Το νόημά της στους καιρούς μας.

Στο αφιέρωμα θα βρείτε κείμενα των:

Πρωτοπρεσβυτέρου Αντωνίου Καλλιγέρη

Κατερίνας Αθηνιώτη-Παπαδάκη

Κωνσταντίνου Γανωτή

Αθανασίου Γκότοβου

Κωνσταντίνου Δεληκωνσταντή

Γεωργίου Μαντζαρίδη

Ανδρέα Σταλίδη

Πρωτοπρεσβυτέρου Μιλτιάδου Ζέρβα

Γιώργου Ανανιάδη

Γιώργου Καστρινάκη

Επίσης στο τεύχος θα βρείτε και κείμενα ποικίλης θεματολογίας των: Αρχιμανδρίτου Ανανία Κουστένη, Αρχιμανδρίτου Βαρνάβα Γιάγκου, Αρχιμανδρίτου Μελετίου Κατσουρού, Πρωτοπρεσβυτέρου Ιωάννου Μέγιεντορφ, Κατερίνας Τσακίρη, Γιώργου Τσούπρα, Σοφία Χατζή.

Το περιοδικό της Πειραϊκής Εκκλησίας μπορείτε να το βρείτε σε όλους τους Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, καθώς και σε κεντρικά βιβλιοπωλεία.