Δελτίο Εκκλησιαστικών Ανακοινώσεων: ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις με την επωνυμία «Θεομητορικά 2018» μέχρι τις 24/10 με την ευκαιρία της επετείου της ενθρονίσεως της ιεράς εικόνας της Παναγίας Τριχερούσας. Στο Ναό τίθενται σε προσκύνηση ιερά λείψανα Αγίων-μεταξύ αυτών- των Αγίων: Νεκταρίου του Θαυματουργού, Μεγάλου Κωνσταντίνου του Ισαποστόλου, Λουκά του Ιατρού, Κωνσταντίνου του Υδραίου, Παρθενίου, Επισκόπου Λαμψάκου, Μεθοδίας κ.α.

Σήμερα 20/10 στις 18:00 θα ψαλεί Μέγας πανηγυρικός εσπερινός και την Κυριακή 21/10 το πρωί θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Τη Δευτέρα 22/10 στις 19:00 θα ψαλεί Μέγας πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορωνείας κ. Παντελεήμονος και την Τρίτη 23/10 το πρωί θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Οι Ιερές Ακολουθίες θα μεταδοθούν απευθείας από τον Ρ/Σ «Πειραϊκή Εκκλησία».

Την Τετάρτη 24/10 στις 19:30 θα τελεσθεί η Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

…………………………………………………………………………………….....

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος διοργανώνει το Ζ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, το οποίο εντάσσεται στη σειρά των δέκα (10) Επιστημονικών Συνεδρίων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως (1821-2021). Το Συνέδριο εφέτος έχει ως κεντρικό θέμα «Οι φιλελεύθεροι θεσμοί του Αγώνος της Ελληνικής Επαναστάσεως» . Ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές παρουσιάζουν σχετικές εισηγήσεις. Οι εισηγήσεις του Συνεδρίου – το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο 20/10- μεταδίδονται απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό ‘Πειραϊκή Εκκλησία’.

……………………………………………………………………………………….

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ θα αναπτύξει το θέμα «Η νέα ‘θρησκεία’ του δικαιωματισμού» την Κυριακή 21/10 στις 18:30 στην αίθουσα της Πανελληνίου Ενώσεως Γονέων «Η Χριστιανική Αγωγή» ( Φίλωνος 34α στον Πειραιά).

……………………………………………………………………………………….

Δεκαήμερο πνευματικών και πολιτιστικών συνάξεων αφιερωμένων στον Άγιο Δημήτριο με την επωνυμία «Δημήτρια 2018» διοργανώνει ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Πειραιώς μέχρι τις 28/10.

Στο Ναό τίθενται σε προσκύνηση μέχρι τις 28/10 αντίγραφο της ιεράς εικόνας της Παναγίας Σηλυβριανής , της εικόνας στην οποία προσευχόταν ο Άγιος Νεκτάριος, τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, ιερά λείψανα των Αγίων Νεκταρίου και Δημητρίου.

Το Σάββατο 20/10 στις 19:00 θα μιλήσει ο πρωτοπρεσβ. Γεώργιος Δορμπαράκης για τους Αγίους Πορφύριο, Παϊσιο και Ιάκωβο.

Η υποδοχή του Τιμίου Ξύλου θα γίνει την Κυριακή 21/10 στις 17:30. Στη συνέχεια, θα ψαλούν ο Εσπερινός και η Παράκληση του Τιμίου Σταυρού. Στις 19:00 θα μιλήσει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιο με θέμα «Μιλώντας με όραμα και ελπίδα για την οικογένεια». Στις 21:30 θα τελεσθεί ιερά αγρυπνία.

Τη Δευτέρα 22/10 στις 19:00 θα μιλήσει ο Αρχιμ. Μάξιμος Χατζής για τον Σταυρό κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας. Στις 21:30 θα τελεσθεί ιερά αγρυπνία.

……………………………………………………………………………………….

Ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου θα υποδεχθεί στο πλαίσιο της πανηγύρεως του τα ιερά λείψανα του Αγίου Ισιδώρου του εν Χίω. Η υποδοχή θα γίνει την Πέμπτη 25/10 στις 17:30 στην πλατεία Καραϊσκάκη όπου θα ψαλεί δέηση υπό του Σεβασμ. Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου και του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Τα ιερά λείψανα θα παραμείνουν στο Ναό μέχρι τις 26/10.

………………………………………………………………………………………

Η ενορία Ευαγγελιστρίας Πειραιώς οργανώνει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά το τρίμηνο πρόγραμμα «Ενορία εν δράσει», μία προσπάθεια για την ενίσχυση της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης των μελών της εκκλησίας. Πρόκειται για δράσεις σε συνδυασμό με τη λατρευτική ζωή της ενορίας. Δίνεται καθημερινά σε όλους η δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής σε εκδηλώσεις.

Το Σάββατο 20/10 στις 19:30 θα γίνει εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς και το βράδυ θα τελεσθεί ιερά αγρυπνία.

Την Κυριακή 21/10 στις 19:15 θα μιλήσει ο Αρχιμ. Ιερόθεος Αργύρης με θέμα «Άγιοι: Γεωπολιτικοί αναλυτές».

Στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα…» με ομιλητές τον π. Αντώνιο Καλλιγέρη, τον φιλόλογο Κωνσταντίνο Γανωτή και την διδάκτορα παιδαγωγικής Αγγελική Μαστρομιχαλάκη.

Τη Δευτέρα 22/10 στις 19:00 θα γίνει ενοριακό αρχονταρίκι στο οποίο ο διδάκτωρ θεολογίας Ηλίας Λιαμής θα συζητήσει με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννη.

……………………………………………………………………………………….

Εορταστικές εκδηλώσεις με την επωνυμία ‘Δημήτρια 2018’ πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο δήμο Αγίου Δημητρίου μέχρι τις 28/10.Στο Ναό τίθενται σε προσκύνηση ιερά λείψανα του Οσίου Παταπίου και της Οσίας Υπομονής.

Το Σάββατο 20/10 στις 18:00 θα τελεσθεί Αναστάσιμος Εσπερινός χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου. Στις 19:00 θα μιλήσει ο Πανιερ. Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος με θέμα «Εάν αγαπάτε με, τας εντολάς τας εμάς τηρήσατε» . Στις 20:00 στο Αρχονταρίκι του Ναού, ο Πανιερώτατος συζητήσει για θέματα ορθοδόξου πνευματικότητας. Στις 21:30 θα τελεσθεί ιερά αγρυπνία.

Την Κυριακή 21/10 το πρωί θα ιερουργήσει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος. Στις 10:30 θα γίνει ενοριακό Αρχονταρίκι με προσκεκλημένο τον Πανιερώτατο κ. Αθανάσιο.

Στις 18:00 θα τελεσθεί ιερό ευχέλαιο όπου θα τεθεί σε προσκύνηση ιερό λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού.

Στις 19:00 θα γίνει εκδήλωση όπου θα βραβευθεί ο Αρχιμ. Γερβάσιος Ραπτόπουλος. Για τον τιμώμενο θα μιλήσει ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος. Στις 21:30 θα τελεσθεί ιερά αγρυπνία.

Τη Δευτέρα 22/10 στις 190:00 θα μιλήσει ο π. Χριστοφόρος Ιβηρίτης για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Το βράδυ θα τελεσθεί ιερά αγρυπνία.

………………………………………………………………………………………….

Τα δέκατα έκτα Δημήτρια διοργανώνει ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας Βύρωνος μέχρι τις 29 Οκτωβρίου. Στο Ναό τίθεται σε προσκύνηση η θαυματουργή ιερά εικόνα της Παναγίας Γιάτρισσας από την Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου. Το Σάββατο 20/10 στις 18:00 θα ψαλούν ο Εσπερινός και η Παράκληση στον Άγιο Αμφιλόχιο της Πάτμου και θα τεθεί σε προσκύνηση ιερό λείψανο του. Στις 19:00 θα μιλήσει για τον Άγιο Αμφιλόχιο, ο Αρχιμ. Αντύπας Νικηταράς. Την Κυριακή 21/10 στις 11:30 και στις 18:00 θα ψαλεί η Παράκληση στην Παναγία Γιάτρισσα.

Τη Δευτέρα 22/10 στις 19:00 θα μιλήσει ο Αρχιμ. Εφραίμ Παναούσης για τον Παύλο Μελά.

…………………………………………………………………………………………

Το Μυστήριο του ιερού ευχελαίου θα τελεσθεί το Σάββατο 20/10 στους Ιερούς Ναούς:

 • Αγίου Νικολάου Κορίνθου στις 18:30.
 • Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο δήμο Μεταμορφώσεως στις 18:00.

………………………………………………………………………………………….

Ιερά αγρυπνία θα τελεσθεί το Σάββατο 20/10 το βράδυ στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

…………………………………………………………………………………………

Συνέδριο με θέμα «Η πολιτική στην ορθόδοξη Παράδοση» διοργανώνει η ‘Ενότης Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Υπακοής’ την Κυριακή 21/10 στις 17:00 στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών στην οδό Σίνα στην Αθήνα. Εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν ο Αρχιμ. Ιερόθεος Αργύρης, ο π. Βασίλειος Βολουδάκης και ο διδάκτωρ θεολογίας Λέων Μπράνγκ.

………………………………………………………………………………………….

Η Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου θα τελεσθεί την Κυριακή 21/10 το πρωί στους Ιερούς Ναούς:

 • Υπαπαντής στο Λόφο Αξιωματικών Περιστερίου.
 • Αγίας Άννης Χαλανδρίου.
 • Αγίου Αρτεμίου Παγκρατίου.
 • Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Νέων Σεπολίων.
 • Τιμίου Σταυρού Αιγάλεω.

………………………………………………………………………………………….

Αιμοδοσία θα διενεργηθεί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοσπηλαιωτίσης στην οδό Αιόλου στην Αθήνα την Κυριακή 21/10 το πρωί.

………………………………………………………………………………………….

Ιερές αγρυπνίες θα τελεσθούν την Κυριακή 21/10 το βράδυ στους Ιερούς Ναούς:

 • Αγίας Γλυκερίας Γαλατσίου.
 • Ζωοδόχου Πηγής Καλογραίζης με την Αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου (20:00).
 • Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Νικαίας 21:00.

………………………………………………………………………………………….

Ιερό ευχέλαιο θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Αρτεμίου στην οδό Φιλολάου στην Αθήνα την Κυριακή 21/10 στις 17:30.

………………………………………………………………………………………….

Η Ιερά εικόνα της Παναγίας του Όρους των Ελαιών και ο Τίμιος Σταυρός του Παναγίου Τάφου από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα τεθούν σε προσκύνηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης μέχρι τις 04/11.

Την Κυριακή 21/10 το πρωί θα ιερουργήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος. Καθημερινά μέχρι τις 24/10 το βράδυ τελείται ιερά αγρυπνία.

………………………………………………………………………………………….

Πανηγυρικά θα τιμηθεί η μνήμη του Αγίου Ιωάννου Μονεμβασιώτου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αιγάλεω. Θα τελεσθούν οι Ιερές Ακολουθίες το Σάββατο 20/10 το απόγευμα και την Κυριακή 21/10 το πρωί όπου τη Θεία λειτουργία θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος.

………………………………………………………………………………………….

Η ιερά εικόνα της ‘Παναγίας Δαμάστας’ από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος θα τεθεί σε προσκύνηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου των Όπλων Κ. Πατησίων από την Κυριακή 21/10 στις 18:00 όπου θα γίνει η υποδοχή έως τις 28/10.

………………………………………………………………………………………….

Η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου από την Ιερά Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους θα τεθεί σε προσκύνηση στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως από το Σάββατο 20/10 στις 18:00 όπου θα γίνει η υποδοχή έως τις 23/10.Στο Ναό θα τελούνται καθημερινά το πρωί η Θεία Λειτουργία, στις 12:00 η Παράκληση και το βράδυ ιερά αγρυπνία. Την Κυριακή 21/10 στις 17:30 θα ψαλεί ο Εσπερινός και η Παράκληση στη Θεοτόκο και θα μιλήσει ο Αργιμ. Εφραίμ, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους.

……………………………………………………………………………………….....

Την Κυριακή 21/10 θα γίνουν οι ακόλουθες ομιλίες:

 • Στον Ιερό Ναό Θείας Αναλήψεως Δραπετσώνας, στο πλαίσιο συναντήσεων για γονείς, θα μιλήσει η φιλόλογος- Ψυχοπαιδαγωγός, διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς Κυριακή Κούβαρη στις 19:00 με θέμα «Παράγοντες που επηρεάζουν τη σχολική επίδοση. Η γονεϊκή παρέμβαση και οι επιδράσεις. Πρακτικές προσεγγίσεις».
 • Ο θεολόγος Μανώλης Μελινός θα μιλήσει το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς και το απόγευμα στις 18:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Μαρκοπούλου για τον Γέροντα Νεκτάριο Βιτάλη.
 • Για την Ελληνίδα στο έπος του ΄40 θα μιλήσει ο αντιναύαρχος Δημήτριος Λισμάνης στις 18:00 στην αίθουσα της Αδελφότητας ‘Ζωή’ (Αγίου Ιωάννου 21 στην Αγία Παρασκευή).
 • Για τον Άγιο Γέροντα Ιάκωβο, το νέο ασκητή θα μιλήσουν ο π.Ιωάννης Φωτόπουλος και ο οικονομολόγος Ανδρέας Αντύπας στις 18:30 στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά Αιτωλού Αμαρουσίου.
 • ‘Η Σκέπη της Παναγίας στη ζωή των Χριστιανών’ είναι το θέμα της ομιλίας που θα παρουσιάσει ο Αρχιμ. Νεκτάριος Καρσιώτης στις 18:30 στο Σύλλογο ‘Ελπίς’ ( Κλεοβούλης 21 Ζωγράφου).
 • Ο Αρχιμ. Δανιήλ Αεράκης θα μιλήσει με θέμα «Άγιοι, όχι αλάθητοι» στις 11:30 στο Σύλλογο ‘Βαπτιστής’ (Εθνικής Αντιστάσεως 103 στον Άγιο Δημήτριο) και στις 19:00 στην αίθουσα του Συλλόγου στο Μοναστηράκι (Χριστοκοπίδου12).
 • Συζήτηση με θέμα «Τρόποι διδασκαλίας και διαδόσεως της κοινής των Ελλήνων γλώσσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» θα γίνει στο Σύλλογο «Επάλξεις» (Ζήνωνος 3 στην Ομόνοια) στις 18:00.
 • Εκδήλωση για τη Μακεδονία διοργανώνει η Εστία Πατερικών Μελετών στις 11:00 στο Δημαρχείο Αμαρουσίου. Θα μιλήσει ο πολιτικός επιστήμονας Κωνσταντίνος Χολέβας για το πνευματικό υπόβαθρο του μακεδονικού αγώνος και τις σύγχρονες εξελίξεις και θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Μακεδόνισσες δασκάλες».

………………………………………………………………………………………….

Ιερό λείψανο του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα τεθεί σε προσκύνηση στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Περιστερίου από την Κυριακή 21/10 στις 18:30 όπου θα γίνει η υποδοχή έως τις 26/10.

………………………………………………………………………………………….

Τήν προσεχή ΚΥΡΙΑΚΗ 21/10/2018 στά εξής Τμήματα της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΕΝΩΣΕΩΣ ΓΟΝΕΩΝ «Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» θά γίνουν οι ακόλουθες ομιλίες :

ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΩΡΑ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΘΕΜΑ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ Φίλωνος 34 6.30 μ.μ.

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιῶς

κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Ἡ νέα «θρησκεία» τοῦ δικαιωματισμοῦ.
ΚΥΨΕΛΗΣ Κύπρου 115 5.00 μ.μ. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ.κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ Ἁγιασμός καί ὁμιλία.
ΖΩΓΡΑΦΟΥ Εὐρυσθένους 11 6.00 μ.μ. κ. Ἐμμανουήλ Σταθούλιας, Θεολόγος Ἁγιασμός καί ὁμιλία.
ΧΑΡΑΥΓΗΣ Νάνσεν 49 5.00 μ.μ. κ. Κωνσταντίνος Σαββίδης, Θεολόγος Ἁγιασμός καί ὁμιλία.
ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Ἐλ. Βενιζέλου 23 5.30 μ.μ. κ. Ἀνδρέας Παπαδόπουλος, Θεολόγος

Ἁγιασμός καί ὁμιλία μέ θέμα :

«Μεγαλομάρτυς καί ἐλευθερωτής».

ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ Ἐκφαντίδου 5 5.00 μ.μ.

Ἀρχιμανδρίτης

π. Γεννάδιος Κουτσόπουλος

Ἁγιασμός καί ὁμιλία.
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Αἰμ. Βεάκη 30 5.00 μ.μ.

κ. Δημήτριος Κεχαγιᾶς,

Θεολόγος

Ἁγιασμός καί ὁμιλία.
ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ Τρώων 2 5.00 μ.μ.

Ἀρχιμανδρίτης

π. Νικόλαος Μαρκαντώνης

Ἁγιασμός καί ὁμιλία μέ θέμα :

«Ἡ ἐμβρυοκτονία στούς ἱερούς Κανόνες»

……………………………………………………………………………………….

Τη Δευτέρα 22/10 θα γίνουν οι ακόλουθες ομιλίες:

Ο Αρχιμ. Δανιήλ Αεράκης θα μιλήσει με θέμα «Άγιοι, όχι αλάθητοι» στις 17:30 στην αίθουσα της οδού Ελευθερίας 1 στο Πέραμα.

Με θέμα «Πρόσθες ημίν πίστιν» θα μιλήσει ο διδάκτωρ φιλοσοφίας Ιωάννης Τσέντος στις 17:30 στο Σύλλογο «Απόστολος Παύλος» (Πανταζή 2 στην Ελευσίνα.

…………………………………………………………………………………………

Ιερές αγρυπνίες θα τελεσθούν τη Δευτέρα 22/10 το βράδυ στους Ιερούς Ναούς:

 • Αγίου Ιωάννου Ρέντη 21:00.
 • Ευαγγελιστρίας Πειραιώς 21:30.
 • Αγίας Βαρβάρας Δάφνης 20:30.
 • Τιμίου Σταυρού Χολαργού 20:00.
 • Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μάτι 21:00.
 • Αγίου Νεκταρίου Ηρακλείου Αττικής 21:00.
 • Αγίου Παντελεήμονος Γλυφάδας 20:30.
 • Αγίας Ματρώνης Νέας Ερυθραίας.
 • Αγίου Νικολάου Κορίνθου.
 • Εισοδίων Θεοτόκου στο Γουδί.

…………………………………………………………………………………………

Ιερές αγρυπνίες με την Αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου θα τελεσθούν τη Δευτέρα 22/10 το βράδυ στους Ιερούς Ναούς:

 • Κοιμήσεως Θεοτόκου Σπάτων.
 • Αγίου Νικολάου Ιλίου 20:30.
 • Κοιμήσεως Θεοτόκου Ρόμβης στο Σύνταγμα 20:00.
 • Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αιγάλεω 20:00.
 • Αγίου Δημητρίου των Όπλων Κ. Πατησίων 21:30.
 • Στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Ερυθρών της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων 20:30.

………………………………………………………………………………………….

Πανηγυρικά θα τιμηθεί η μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Νικαίας. Τη Δευτέρα 22/10 το πρωί θα τελεσθεί η αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου και στις 18:00 θα ψαλεί Μέγας εσπερινός. Την Τρίτη 23/10 το πρωί θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία και στις 18:00 θα τελεσθεί ιερό ευχέλαιο.

………………………………………………………………………………………….

Δεύτερη Θεία Λειτουργία τελείται κάθε Κυριακή στους εξής Ιερούς Ναούς της Μητροπολιτικής περιφέρειας Πειραιώς:

-         Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης , Ευαγγελιστρίας στις 10:30.

-         Επίσης, στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου .

………………………………………………………………………………………….

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κολοκυνθούς τη Δευτέρα 22/10 στις 17:30 θα ψαλεί η Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο Παυσολύπη, στις 18:30 θα μιλήσει ο ιερομόναχος π. Φιλόθεος και στις 19:00 θα τελεσθεί ιερό ευχέλαιο.

…………………………………………………………………………………………

Με γενικό τίτλο ‘Σεμινάριο οικοδομής στην Ορθοδοξία’ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22/10 στις 17:30 στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών, ετήσιο σεμινάριο σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Γονέων για την προστασία του Ελληνορθόδοξου Πολιτισμού, της οικογένειας και του ατόμου».

………………………………………………………………………………………….

Η « Πειραϊκή Εκκλησία» γιορτάζει τριάντα χρόνια παρουσίας και ιεραποστολικής δράσης και σάς προσκαλεί την Τρίτη 30 Οκτωβρίου σε ένα ολοήμερο αφιέρωμα. Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος, θα θυμηθούμε στιγμές εκκλησιαστικού Ραδιοφώνου, θα ενώσουμε τις προσευχές και τις φωνές μας και θα στηρίξουμε τον πρώτο εκκλησιαστικό Ραδιοφωνικό Σταθμό της χώρας για να συνεχίσει, με τη βοήθεια και τη χάρη του Θεού, να έχει γνήσια και ισχυρή παρουσία στα ερτζιανά.

Μπορείτε κι εσείς να επικοινωνήσετε μαζί μας στα 210-4118602 και 210-4118640 και να μας δώσετε τις ευχές σας, τις οποίες θα ηχογραφήσουμε και θα μεταδώσουμε. Μπορείτε , επίσης, να μάς στείλετε τα μηνύματά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

…………………………………………………………………………………………

Στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Δραπετσώνας τελούνται καθημερινά στις 18:00 η Ακολουθία του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνα του Αγίου Φανουρίου.

Κάθε Δευτέρα τελούνται στις 18:00 ο εσπερινός και η Παράκληση της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας με ειδική ευχή υπέρ ατέκνων ζευγαριών.

Κάθε Τετάρτη στις 12:00 τελείται ιερό ευχέλαιο.

Κάθε Πέμπτη στις 18:00 τελούνται ο εσπερινός και η Παράκληση στους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη και τίθεται σε προσκύνηση ιερό λείψανο τους.

………………………………………………………………………………………….

Ασθενείς συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται και χρειάζονται επειγόντως αίμα και αιμοπετάλια καθώς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Όποιος μπορεί να βοηθήσει, παρακαλείται να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς του Σταθμού μας 210-4118602 και -640.

………………………………………………………………………………………….

Αρχίζει φέτος η λειτουργία του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς το οποίο φιλοδοξεί να προσφέρει τη δυνατότητα μουσικής εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας σε παιδιά και ενήλικες. Στο Ωδείο θα διδάσκονται όλα τα μουσικά όργανα κλασσικής, σύγχρονης, παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής.

Θα υπάρχουν τμήματα μουσικής προπαιδείας, ανώτερα θεωρητικά, θεωρητικά ευρωπαϊκής, θα γίνεται προετοιμασία για μουσικά πανεπιστήμια, ενώ θα υπάρχουν χορωδία και ορχήστρα. Τα πτυχία είναι αναγνωρισμένα από το κράτος.

Παράλληλα θα λειτουργήσει και φέτος η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς η οποία είναι αναγνωρισμένη από το κράτος.

Όσον αφορά στις Σχολές, οι εγγραφές για τη νέα χρονιά συνεχίζονται και πραγματοποιούνται στη Γραμματεία του Ωδείου στην οδό Κουντουριώτου 128 στον Πειραιά, από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 18:00-20:00.

Πληροφορίες δίνονται στο 213-0363228.

………………………………………………………………………………………….

Στο Κέντρο Επιμορφώσεως Βυζαντινής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς διδάσκονται σχέδιο, χρώμα, κατασκευή φορητών εικόνων, τοιχογραφιών και ψηφιδωτών ενώ υπάρχουν και θεωρητικά μαθήματα: Ιστορία Τέχνης, Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, θεολογία των εικόνων, θεωρία συντήρησης και νέων υλικών. Η Φοίτηση είναι τριετής και υποχρεωτική.

Λειτουργεί, επίσης, τμήμα για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.

Οι εγγραφές συνεχίζονται. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-4536204, καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 17:00 - 21:00.

………………………………………………………………………………………….

Τριήμερη προσκυνηματική εκδρομή στο Πόρτο Χέλι, τις Σπέτσες και την Ύδρα θα πραγματοποιήσει η ‘Πειραϊκή Εκκλησία’ από 26-28 Οκτωβρίου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν στις Ιερές Μονές Αγνούντος, Καλαμίου, Αγίων Πάντων Σπετσών, Αγίων Φωτεινής και Ελισάβετ Ύδρας, Αγίων Αναργύρων Ερμιόνης. Θα επισκεφθούν, επίσης, το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, την Ύδρα, τις Σπέτσες, το Ναύπλιο και το Πόρτο Χέλι.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Σταθμού μας 210-4118602 και -640.

………………………………………………………………………………………….

Στα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, πραγματοποιούνται εγγραφές οι οποίες αφορούν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (Παιδικός Σταθμός- Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) και πραγματοποιούνται καθημερινά στη γραμματεία των Εκπαιδευτηρίων. Τηλέφωνο επικοινωνίας 210-4610915.

………………………………………………………………………………………

Στο πλαίσιο του Κοινωνικού της έργου, η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς δημιούργησε Συμβουλευτικό Κοινωνικό Ιατρείο. Στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και περιλαμβάνει τις ειδικότητες Παθολογία, Καρδιολογία και Ψυχιατρική. Για πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 210 4125619.