ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

1452

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ την Τετάρτη 21/03 στις 19:00 θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Αμφιάλης.

………………………………………………………………………………………….

Πανηγυρίζει  την  Παρασκευή 23/03 ο Ιερός Ναός Παναγίας ‘Ρόδον το Αμάραντον’ Χατζηκυριακείου της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Πειραιώς με το ακόλουθο πρόγραμμα: Την Παρασκευή 23/03 στις 19:00 θα τελεσθεί η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Θα ακολουθήσει η λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας. Στις 23:00  θα ψαλεί ο Παρακλητικός Κανόνας στην Υπεραγία Θεοτόκο και εν συνεχεία θα τελεσθεί ιερά αγρυπνία. Το Σάββατο 24/03 το πρωί θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία  ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διαυλείας κ. Αλεξίου. Στις 18:30 θα ψαλούν  ο πανηγυρικός εσπερινός επί τη εορτή του Ευαγγελισμού και η Παράκληση  της Θεοτόκου.

 Την Κυριακή 25/03 το πρωί  θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω και  θα τεθεί σε προσκύνηση η ιερά εικόνα του από την Κάλυμνο.  

………………………………………………………………………………………….

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς τίθεται σε προσκύνηση  τεμάχιο  Τιμίου Ξύλου εκ της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας το οποίο θα παραμείνει στο Ναό μέχρι το Σάββατο 31 Μαρτίου ( Του Λαζάρου).

Την Τρίτη 20/03 στις 18:30 θα γίνει εκδήλωση σε συνεργασία με τον ‘Πειραϊκό Φάρο» στην οποία ο πολιτικός επιστήμονας Κωνσταντίνος Χολέβας θα παρουσιάσει το θέμα ‘Η σχολική διδασκαλία της ιστορίας και ειδικά της ιστορίας των εθνικών αγώνων. Κριτική των προτεινόμενων νεωτερισμών’.

Την Τετάρτη 21/03 στις 19:30  ο π. Μαυρουδής Γκούμας θα παρουσιάσει τη σημασία, τη λατρευτική αξία, τους συμβολισμούς και την Παρασκευή κολλύβων με βάση τη θεολογία και την παράδοση της Εκκλησίας.

Την Πέμπτη 22/03 στις 18:00 θα ψαλεί  η Παράκληση του Τιμίου Σταυρού.

Ο Ναό πανηγυρίζει την Κυριακή 25/03  ως ακολούθως:

Το Σάββατο 24/03 στις ς 19:00 θα τελεσθεί  Μέγας πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Θα ακολουθήσει η λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Θεοτόκου. Στις 22:00 θα ψαλεί η Παράκληση και στις 22:45 θα αρχίσει η τέλεση ιεράς αγρυπνίας. Την Κυριακή 25/03 το πρωί, θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Στις 18:00 θα τελεσθούν ο εσπερινός και το μνημόσυνο των κτητόρων του Ναού. Στις 19:00 θα ψαλεί η Παράκληση .

Στις 19:30 θα γίνει εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς.

…………………………………………………………………………………………

Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Βύρωνος τίθεται  σε προσκύνηση ιερό λείψανο του Αγίου Λαζάρου μέχρι τις 31 Μαρτίου. Κάθε ημέρα στο Ναό  τελούνται Ιερές Ακολουθίες και πραγματοποιούνται ομιλίες πνευματικού περιεχομένου.

Την Τρίτη 20/03 στις 20:00 θα τελεσθεί η Παράκληση στον Ιησού Χριστό. Την Τετάρτη 21/03 στις 18:00 θα ψαλεί  η Ακολουθία του Μ. Κανόνος. Την Πέμπτη 22/03 στις 19:00 θα τελεσθεί ιερό ευχέλαιο.

……………………………………………………………………………………….....

Στο Πνευματικό Κέντρο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς την Τρίτη 20/03 στις 18:30 θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Αρχιμ. Παύλου Δημητρακόπουλου «Ερμηνεία στις Πράξεις των Αποστόλων».

………………………………………………………………………………………….

Εορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν στα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Την Τετάρτη 21/03 στις 18:15 θα γίνει η εορταστική εκδήλωση του Δημοτικού Σχολείου και την Πέμπτη 22/03 στις 18:15 θα γίνει η εκδήλωση των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου.

…………………………………………………………………………………………

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους τίθεται σε προσκύνηση στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά Αιτωλού Αμαρουσίου μέχρι τις 25/03.Κάθε ημέρα στο Ναό  τελούνται Ιερές Ακολουθίες. Αύριο 21/03 το πρωί θα ιερουργήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος. ………………………………………………………………………………………….

Σήμερα Τρίτη 20/03 θα γίνουν οι ακόλουθες ομιλίες:

    Στη σχολή γονέων του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Καλλιπόλεως στις 18:00 θα μιλήσει ο ψυχίατρος Νικόλαος Δορμπαράκης για τη συμβολή των γονέων στη διαμόρφωση γαλήνιου κλίματος στην οικογένεια.

    Στη σχολή γονέων του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Καμινίων στις 19:00 θα μιλήσει η πρεσβυτέρα Αδαμαντία Τσιμούρη για τις Ελληνίδες στην Τουρκοκρατία.

    Ο θεολόγος Μανώλης Μελινός στις 17:00 στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Αγαπίου στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής για την πείρα Αγιορειτών Πατέρων.

    Στη σχολή γονέων του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κ. Πατησίων στις 18:30 θα μιλήσει ο Αρχιμ. Ιάσωνας Κεσέν με θέμα «Κατ΄ οίκον Εκκλησία».

………………………………………………………………………………………….

Δύο Θείες Λειτουργίες των Προηγιασμένων Δώρων  τελούνται  κάθε Τετάρτη της Μ. Σαρακοστής :

 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς στις  06:30  και στις  18:45.

Και στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς στις 07:15 και στις 19:30.

………………………………………………………………………………………….

Ιερές αγρυπνίες με την Ακολουθία του Μεγάλου Κανόνος θα τελεσθούν αύριο Τετάρτη 21/03 στους Ιερούς Ναούς:

    Αγίας Τριάδος Πειραιώς η οποία θα αρχίσει στις 19:00 και θα μεταδοθεί απευθείας από τον Ραδιοφωνικό μας Σταθμό.

    Αγίου Παντελεήμονος Δραπετσώνας 19:00.

    Αγίου Νικολάου Φιλοπάππου 20:00.

    Παναγίας Ρόμβης στο Σύνταγμα 20:00.

    Αγίας Τριάδος Χολαργού 19:30.

    Αγίου Γεωργίου Παπάγου 20:00.

    Αγίων Αποστόλων Ελευσίνας 20:00 όπου θα τεθεί σε προσκύνηση ιερό λείψανο του Αγίου Ευθυμίου του εκ Δημητσάνης.

    Αγίου Θεράποντος στην Κ. Τούμπα Θεσσαλονίκης 19:00.

    Στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βύρωνος 19:00.

………………………………………………………………………………………

Η Ακολουθία του Μ. Κανόνος θα ψαλεί αύριο Τετάρτη 21/03  στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου στην Άνω Γλυφάδα  στις 20:00.

………………………………………………………………………………………….

Στην Ιερά Μονή ‘Παναγία η Πάντων Χαρά’ στο Καλέντζι Κορινθίας την Τετάρτη 21/03  στις 18:00 θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία  των προηγιασμένων  Δώρων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου.

………………………………………………………………………………………….Ιερό λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού τίθεται σε προσκύνηση στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης μέχρι αύριο 21/03 όπου στις 16:30 θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία των προηγιασμένων Δώρων.

………………………………………………………………………………………….

Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων θα τελεσθεί στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου στην Άνω Γλυφάδα την Πέμπτη 22/03 στις 18:00.

……………………………………………………………………………………….

Την Πέμπτη 22/03 θα γίνουν οι ακόλουθες ομιλίες:

    Στη σχολή γονέων του Ιερού Ναού Υπαπαντής Ταμπουρίων στις 19:00 θα μιλήσει ο επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Κόλλιας με θέμα «Πρώιμη παρέμβαση σε νέους ανθρώπους μ με ψυχιατρικά προβλήματα».

    Το θέμα ‘1821:ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας των επαναστατημένων Ελλήνων;’ Θα αναπτύξει ο πολιτικός επιστήμονας Κωνσταντίνος Χολέβας στις18:00 στο Πνευματικό Κέντρο Περαχώρας.

    Ο θεολόγος Μανώλης Μελινός θα μιλήσει  στις 18:00 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης.

………………………………………………………………………………………….

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Παρθενίου θα τεθεί σε προσκύνηση στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Νέων Σεπολίων από 22-26/03.

………………………………………………………………………………………….

Προβολή με θέμα «Οδοιπορικό στα Ιεροσόλυμα» θα πραγματοποιήσει ο υπεύθυνος προγράμματος του Ραδιοφωνικού Σταθμού ‘Πειραϊκή Εκκλησία’ Λυκούργος Μαρκούδης στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Πεύκης στις 19:00.

………………………………………………………………………………………….

Βυζαντινό Ορατόριο με τίτλο «Ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω» θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 30/03 στις 20:00 στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης. Περιλαμβάνει κατανυκτικά ακούσματα της Μ. Σαρακοστής σε σύνθεση, ενορχήστρωση και ερμηνεία του ιεροψάλτη Βασιλείου Χατζηνικολάου.

……………………………………………………………………………………….....

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, καθ’ όλη τη διάρκεια της Μ. Σαρακοστής, τίθεται σε προσκύνηση αντίγραφο της ιεράς εικόνας της Παναγίας Σηλυβριανής (της εικόνας που βρίσκεται στο κελλίο του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα). Η Ακολουθία των Χαιρετισμών κάθε Παρασκευή, ψάλλεται ενώπιον της ιεράς εικόνας.

………………………………………………………………………………………….

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς καθημερινά μέχρι και την Παρασκευή του Λαζάρου, μετά την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου που τελείται στις 17:00, τίθενται σε προσκύνηση τα ιερά λείψανα που φυλάσσονται στο Ναό, μεταξύ αυτών, των Αγίων Νεκταρίου του Θαυματουργού, Λουκά , Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του Ιατρού και  Παρθενίου, Επισκόπου Λαμψάκου καθώς και τεμάχιο Τιμίου Ξύλου. Κατά την περίοδο της Μ. Σαρακοστής στο Ναό ψάλλονται:

Κάθε Δευτέρα , μαζί με το Μ. Απόδειπνο, ο Κανόνας του Αγίου Κωνσταντίνου.

Κάθε Τρίτη , ο Κανόνας των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης.

Κάθε Τετάρτη , ο κανόνας του Αγίου Παρθενίου.

Κάθε Πέμπτη, ο κανόνας στην Παναγία Τριχερούσα.  Στη συνέχεια, ακολουθεί κήρυγμα.

………………………………………………………………………………………...

Στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Δραπετσώνας τελείται καθημερινά στις 17:30 η Ακολουθία του Μ. Αποδείπνου.

Κάθε Δευτέρα τελούνται στις 17:30 το Μ. Απόδειπνο και η Παράκληση της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας με ειδική ευχή υπέρ ατέκνων ζευγαριών.

Κάθε Τετάρτη στις 12:00 τελείται ιερό ευχέλαιο.

Κάθε Πέμπτη στις 18:00 τελούνται το απόδειπνο και η Παράκληση στους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη και τίθεται σε προσκύνηση ιερό λείψανο τους.

…………………………………………………………………………………………

Το ανανεωμένο και εμπλουτισμένο πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία» υπάρχει ένθετο στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Πειραϊκή Εκκλησία»  που κυκλοφορεί . Πληροφορίες 210-4118640 και 210-4118602.

………………………………………………………………………………………….

Η «Πειραϊκή Εκκλησία» προσφέρει  ένα τριήμερο ταξίδι στο Καρπενήσι για δύο άτομα, προσφορά του πρακτορείου ‘Βλασσόπουλος’( www.vlassopoulostravel.gr)  .Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στους τηλεφωνικούς αριθμούς του Ρ/Σ μας 210-4118602 και 210-4118640 για να λάβετε μέρος στην κλήρωση που θα γίνει την Τετάρτη 28/03 στην εκπομπή  «Εφ΄ όλης της ύλης» με τον Δημήτρη Αλφιέρη.

………………………………………………………………………………………….

Προσκυνηματική κρουαζιέρα  στην Ιερά νήσο Πάτμο καθώς και   τη Σαντορίνη, τη Μύκονο,  την Κρήτη και τα Μικρασιατικά παράλια  διοργανώνει η «Πειραϊκή Εκκλησία»  από 13-16 Απριλίου ( εβδομάδα της Διακαινησίμου). Οι συμμετέχοντες θα  έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην ιερά νήσο Πάτμο,  στην Ιερά Μονή προφήτου Ηλιού στη Σαντορίνη και στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στη Μύκονο.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής σχετικά με τις προσκυνηματικές μας ευκαιρίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τους  τηλεφωνικούς αριθμούς  του Σταθμού μας : 210 4118602 – 210 4118640.

………………………………………………………………………………………….

Πασχαλινή Δωροέκθεση διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς με σκοπό τη στήριξη του φιλανθρωπικού και ιεραποστολικού έργου που επιτελεί. Η Δωροέκθεση λειτουργεί στο ισόγειο της οδού Κολοκοτρώνη 85 στον Πειραιά, πλησίον Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος  έως τις 15 Απριλίου. Πληροφορίες στο 210- 4124726.

………………………………………………………………………………………….

Δύο συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται και χρειάζονται επειγόντως αιμοπετάλια. Όποιος μπορεί να βοηθήσει, παρακαλείται να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς του Σταθμού μας: 210-4118640 και 210-4118602 για περισσότερες πληροφορίες.

……………………………………………………………………………………….

Ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό όραμα υλοποιεί η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς μέσω των Εκπαιδευτηρίων της, με αρχές και αξίες αλλά και με σύγχρονες παιδαγωγικές και επιστημονικές μεθόδους. Οι προεγγραφές για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (Παιδικός Σταθμός- Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) άρχισαν και πραγματοποιούνται στη γραμματεία των Εκπαιδευτηρίων. Για πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε   να απευθύνεστε στο 210-4610915.

…………………………………………………………………………………………

Στο πλαίσιο του Κοινωνικού της έργου, η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς δημιούργησε Συμβουλευτικό Κοινωνικό Ιατρείο. Στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και περιλαμβάνει τις ειδικότητες Παθολογία, Καρδιολογία και Ψυχιατρική. Για πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνείτεστο 210 4125619.