ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ 29 ΜΑΪΟΥ 2017

Με  λαμπρότητα  θα  τιμηθεί και φέτος στον Πειραιά, η εορτή της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος.

Στον  Καθεδρικό  Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς οι Ιερές Ακολουθίες θα τελεσθούν ως εξής:

 Την  Παρασκευή  02/06  στις 18:00 θα ψαλούν η Ενάτη Ώρα, ο Εσπερινός και οι Μεγάλες και Βασιλικές Ώρες της Πεντηκοστής.

Το  Σάββατο  03/06 , το πρωί (Ψυχοσάββατο) , θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και  στις 18:00 θα ψαλεί ο εσπερινός  της Πεντηκοστής.

Την Κυριακή της Πεντηκοστής 04/06 , το πρωί θα  τελεσθεί  η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και ο Εσπερινός της Γονυκλισίας , Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Στις 19:30  θα ψαλεί  Μέγας πανηγυρικός  Εσπερινός  επί τη εορτή του Αγίου Πνεύματος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Τη Δευτέρα 05/06 - εορτή του Αγίου Πνεύματος, ημέρα κατά την οποία πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Aγίας Τριάδος  -το πρωί θα ψαλεί ο Όρθρος και στη συνέχεια θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Στη συνέχεια, θα γίνει  η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και στις 18:30 θα ψαλούν  Μεθεόρτιος Εσπερινός και  η Παράκληση  στην Αγία Τριάδα.

Οι ιερές Ακολουθίες θα μεταδοθούν απευθείας από την Πειραϊκή Εκκλησία.

………………………………………………………………………

Το ιερό σκήνωμα της Αγίας Ελένης της Ισαποστόλου τίθεται σε προσκύνηση στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας του ομωνύμου Δήμου Αττικής μέχρι τις 15 Ιουνίου. Κάθε ημέρα τελούνται Ιερές Ακολουθίες.

……………………………………………………………………………

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πειραιώς καθημερινά στις 18:00 τελείται η Παράκληση για τους μαθητές που διαγωνίζονται.

Σήμερα 29/05 στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού ,εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης.

………………………………………………………………………………

Επετειακή εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης θα γίνει σήμερα 29/05 στις 19:00 στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών. Η ενοριακή Νεανική Εστία θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

………………………………………………………………………………….

Τη Δευτέρα 29/05 θα γίνουν οι ακόλουθες ομιλίες:

-         Η καθηγήτρια Μερόπη Σπυροπούλου θα αναπτύξει το θέμα «Όσο θα υπάρχουν άνθρωποι» στις 19:00 στην Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών ( Ιπποκράτους 63).

-         Ο πολιτικός επιστήμονας Κωνσταντίνος Χολέβας θα αναπτύξει το θέμα «Από την Άλωση της Πόλης στην άλωση ης εθνικής μας ταυτότητας» στις 18:30 στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ρηγίλλης και Βασιλίσσης Σοφίας).

-         Το θέμα «Η Άλωση της Πόλης και η άλωση της ψυχής μας» θα αναπτύξει ο π. Πασχάλης Γρίβας στις 18:30 στην Πανελλήνια Ορθόδοξη Ένωση ( Κάνιγγος 10 στην Αθήνα).

-         Ο Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης θα μιλήσει στις 18:30 στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος  Βύρωνος. Θα προηγηθεί η τέλεση της Ακολουθίας των Χαιρετισμών.

……………………………………………………………………………….

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κολοκυνθούς, τη Δευτέρα 29/05 στις 17:45 θα ψαλεί η Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο Παυσολύπη , στις 18:45 θα μιλήσει ο ιερομόναχος π. Φιλόθεος και στις 19:00 θα τελεσθεί ιερό ευχέλαιο.

…………………………………………………………………………………..

Η Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο για τους μαθητές που διαγωνίζονται θα ψαλεί σήμερα 29/05 στις 18:00 στον Ιερό Ναό Αγίων Αθανασίου και Ευγενίας Περιστερίου.

……………………………………………………………………………

Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Ηράκλειο Αττικής θα γίνει η υποδοχή της ιεράς εικόνας της Παναγίας Βηματάρισσας υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ σήμερα 29/05 στις 19:30.Θα ακολουθήσει η τέλεση πανηγυρικού εσπερινού. Καθημερινά το πρωί θα τελείται η Θεία Λειτουργία και στις 19:00 θα ψάλλονται ο εσπερινός  και οι Χαιρετισμοί στη Θεοτόκο.

………………………………………………………………………………

Ο Ιερός Ναός  Τιμίου Σταυρού Καστέλας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η Άλωση της Πόλεως στη διαχρονική πορεία του Γένους» τη Δευτέρα 29/05 στις 18:30 στον «Πειραϊκό Σύνδεσμο». Θα παρουσιασθούν παραδοσιακά τραγούδια από τον καθηγητή βυζαντινής μουσικής Χάρη Νταραβάνογλου, παραδοσιακοί χοροί   από τον Σύνδεσμο Γυναικών Κρήτης και Αιγαίου και θα προβληθεί ταινία με ζωντανή αναπαράσταση των γεγονότων.

…………………………………………………………………………….

Νυκτερινή Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί απόψε 29/05 στις 22:00 στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου Γλυφάδας.

………………………………………………………………………………….

Μουσική εκδήλωση με θέμα «Η Πόλις εάλω» διοργανώνει ο Εξωραϊστικός και πολιτιστικός  Σύλλογος Ευρυάλης  θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29/05 στις 19:30 στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στην Άνω Γλυφάδα.

…………………………………………………………………………………..

Στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Άνω Ιλίσίων θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τη Δευτέρα 29/05 στις 19:30 με θέμα «΄Αγιος ο Θεός-Αγγελοδίδακτα μέλη».

………………………………………………………………………………..

Η Παράκληση της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας,  ενώπιον της εικόνας της, θα ψαλεί σήμερα 29/05 στις18:00  στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο δήμο Αγίου.

……………………………………………………………………………………

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλειος Γαϊτάνης θα αναπτύξει το θέμα « Ἡ πνευματική κρίση της εποχής μας» την Τρίτη 30/05  στις 18:30 στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Χατζηκυριακείου.

…………………………………………………………………………………..

Εκδήλωση στην οποία θα παρουσιασθεί το βιβλίο του Βλάση Τσοτσώνη «Τοιχογραφίες και ψηφιδωτά» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1η Ιουνίου στις 20:00 στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13).Η είσοδος είναι ελεύθερη.

………………………………………………………………………………..

Ιερό ευχέλαιο θα τελεσθεί στο παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου της ενορίας Αγίου Αρτεμίου Παγκρατίου την Τρίτη 30/05 στις 18:30.

……………………………………………………………………………..

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κολοκυνθούς αύριο 30/05 στις 18:00 θα ψαλεί η Παράκληση στον Άγιο Παϊσιο και στις 19:00 θα μιλήσει ο Αρχιμ. Ανανίας Κουστένης με θέμα « Ἡ Ανάληψη του Χριστού. Η αποθέωση του ανθρώπου».

………………………………………………………………………………..

Ιερές αγρυπνίες θα τελεσθούν αύριο Τρίτη 30/05 το βράδυ στους Ιερούς Ναούς:

-         Αγίας Ματρώνης Νέας Ερυθραίας (20:00) όπου τίθεται σε προσκύνηση η Τιμία Κεφαλή της Αγίας Παρασκευής μέχρι τις 31/05.

-         Αγίου Θωμά Άνω Κυψέλης 20:30.

……………………………………………………………………………

Ο Εσπερινός και η Παράκληση του Αγίου Νεκταρίου θα ψαλούν αύριο Τρίτη 30/05 στις 18:00 στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου Άνω Γλυφάδας.

………………………………………………………………………………………………………….

Η Παράκληση της Παναγίας Παραμυθίας τελείται στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Πειραιώς κάθε ημέρα εκτός Κυριακής στις 12:00 το μεσημέρι. Επίσης, κάθε Τετάρτη απόγευμα, μετά την Ακολουθία του Αποδείπνου.

…………………………………………………………………………….

Οι κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς θα λειτουργήσουν εφέτος από 17-28 Αυγούστου στον κατασκηνωτικό πολυχώρο «Ράντζο» στο Σοφικό Κορινθίας. Δίνεται με αυτόν τον τρόπο η δυνατότητα σε παιδιά από Δευτέρα Δημοτικού και σε νέους και νέες Γυμνασίου και Λυκείου, να βιώσουν την ομορφιά της χριστιανικής ζωής, να δημιουργήσουν αληθινές φιλίες και να χαρούν τις ομορφιές της φύσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, μπορείτε να απευθύνεστε στο Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς στο 210-4124726.

……………………………………………………………………………

Ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό όραμα υλοποιεί η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς μέσω των Εκπαιδευτηρίων της, με αρχές και αξίες αλλά και με σύγχρονες παιδαγωγικές και επιστημονικές μεθόδους. Οι εγγραφές για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (Παιδικός Σταθμός- Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) άρχισαν και πραγματοποιούνται στη γραμματεία των Εκπαιδευτηρίων. Για πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε   να απευθύνεστε στο 210-4610915.

………………………………………………………………………………

Την ευκαιρία να προσκυνήσουν τον τάφο του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου θα έχουν όσοι συμμετάσχουν στην τριήμερη προσκυνηματική εκδρομή που διοργανώνει ο Ραδιοφωνικός Σταθμός «Πειραϊκή Εκκλησία» στη Θεσσαλονίκη και στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στη Σουρωτή όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου .Το προσκύνημα θα πραγματοποιηθεί από 03-05 Ιουνίου (τριήμερο Αγίου Πνεύματος) και θα περιλαμβάνει και τον περίπλου του Αγίου Όρους.

Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής 210-4118602, 210-4118640, εσωτ. 3.

………………………………………………………………………………

Η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή  απευθύνει πρόσκληση σε κατόχους απολυτηρίου Γυμνασίου για την εγγραφή τους στην Α΄τάξη του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου κατά το σχολικό έτος 2017-2018.Η Σχολή θα διαθέσει τριάντα υποτροφίες. Αιτήσεις γίνονται δεκτές στη Γραμματεία της Σχολής (Ριζάρη 1 στο Χαλάνδρι).

……………………………………………………………………………………

Στο πλαίσιο του Κοινωνικού της έργου, η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς δημιούργησε Συμβουλευτικό Κοινωνικό Ιατρείο. Στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και περιλαμβάνει τις ειδικότητες Παθολογία, Καρδιολογία και Ψυχιατρική. Για πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνείτε   στο 210 4125619.