ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

936

Στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Δραπετσώνας θα ιερουργήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ αυτήν την Κυριακή 22/01 το πρωί.

…………………………………………………………………………..

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, o Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και o Σύνδεσμος Επιστημόνων Πειραιώς, οργανώνουν κύκλο Επιμορφωτικών Σεμιναρίων. Πρόκειται για τρία Επιμορφωτικά Σεμινάρια:
• Κάθε Δευτέρα18:00-20:00 «Η επανάσταση του 1821». Γνωριμία με την ιστορία του τόπου μας. Με την ιστορικόΑρχοντία Παπαδοπούλου.
• Κάθε Τρίτη 18:00-20:00 . «Το αλφαβητάρι της εκκλησίας». Σεμινάριο ελληνικής εκκλησιαστικής Γλωσσομάθειας.Με τον Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Θεοδωρόπουλο, φιλόλογο-θεολόγο.                                       
• Κάθε Τετάρτη  18:00-20:00 «Όταν μία εικόνα μπορεί να μιλήσει». Σπουδή στην ορθόδοξη εικονογραφία.Με τον Αρχιμανδρίτη Δανιήλ Ψωίνο, Θεολόγο.
Τα Σεμινάρια θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017, θα ολοκληρωθούν στις 15 Μαρτίου 2017 και θα πραγματοποιούνται στο  Πνευματικό Κέντρο της ενορίας Ευαγγελιστρίας Πειραιώς .

Ἡ συμμετοχή  είναι δωρεάν.

…………………………………………………………………………..

Σειρά ομιλιών με θέμα «Ανάλυση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας» πραγματοποιεί ο Αρχιμ. Δανιήλ Ψωίνος κάθε Σάββατο στις 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς στο πλαίσιο των συναντήσεων της Σύναξης Νέων .

…………………………………………………………………….

Πανηγυρικά θα τιμηθεί η μνήμη του Αγίου Αναστασίου του Πέρσου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αλίμου και θα τελεσθούν οι Ιερές Ακολουθίες το Σάββατο 21/01 το απόγευμα και την Κυριακή 22/01 το πρωί.

……………………………………………………………………………….

Εκδηλώσεις στις οποίες θα γίνει η κοπή της αγιοβασιλιάτικης πίττας θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21/01  στις 18:00:

-         Στο Σύλλογο « Απόστολος Παύλος»-Πανταζή 2 στην Ελευσίνα.

-          Και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Κέντρου του 7ου διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών.

…………………………………………………………………………..

Ο Πανελλήνιος Χριστιανικός Όμιλος Ορθοδόξου Ιεραποστολής  οργανώνει εκδήλωση ,στην οποία θα μιλήσει ο Αγιορείτης Ιεραπόστολος π. Γρηγόριος Γρηγοριάτης με θέμα «Ιεραποστολικές αναμνήσεις», την Κυριακή 22/01 στις 18:00 στο Πολεμικό Μουσείου Αθηνών. Θα ακολουθήσει η κοπή της αγιοβασιλόπιττας.

…………………………………………………………………………..

Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πετρουπόλεως  την Κυριακή 22/01 στις 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η κοπή της αγιοβασιλιάτικης πίττας και θα ακουσθούν βυζαντινοί ύμνοι,  παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος οδού Αχαρνών την Κυριακή 22/01 στις 17:30 θα γίνει εκδήλωση κοπής της αγιοβασιλιάτικης πίττας με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών «Ρωμανός  ο Μελωδός».

……………………………………………………………………………..

Δεύτερη Θεία  Λειτουργία τελείται κάθε Κυριακή στους  εξής Ιερούς Ναούς της Μητροπολιτικής περιφέρειας Πειραιώς:

-         Ευαγγελιστρίας , Αγίου Βασιλείου και Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης  στις 10:30.

-         Επίσης, στο παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του Συλλόγου  «Σήμαντρο» ( Ελευθερἰου Βενιζέλου 59Α  ) στο Χολαργό.

…………………………………………………………………………..

Την Κυριακή 22/01 θα γίνουν οι ακόλουθες ομιλίες:

-         Το θέμα «Συζυγική δυσαρμονία και επιπτώσεις στην οικογένεια» θα αναπτύξει η κλινική ψυχολόγος Αλεξάνδρα Κερασιώτη στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πετρουπόλεως στις 18:00.

-         Στη σχολή γονέων του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Πολύγωνο στις 12:00  η παιδίατρος Γλυκερία Αντωνέλλου θα παρουσιάσει το θέμα «Σχέσεις γονέων και παιδιών».

-         Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννα Στουφή θα εισηγηθεί το θέμα «Ο Φώτης Κόντογλου και το εικονογραφικό του έργο, πιστή αντιγραφή ή δημιουργική πρόσληψη της παράδοσης;» .

-         Για την οστεοπόρωση σήμερα, πώς προλαμβάνεται και πώς θεραπεύεται θα μιλήσει ο ιατρός-ενδοκρινολόγος Κωνσταντίνος Μαυρουδής στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Γλυφάδας στις 10:30.

-         Ο Αρχιμ. Δανιήλ Αεράκης θα μιλήσει με θέμα «Για να σωθεί όλο το σπίτι» στην αίθουσα του Συλλόγου «Βαπτιστής»-Εθνικής Αντιστάσεως 103 στον Άγιο Δημήτριο και στις 19:00 στην αίθουσα του Συλλόγου στο Μοναστηράκι-Χριστοκοπίδου 12.

-         Mε θέμα «Ζακχαίος, ο μικρός, ο μέγας» θα μιλήσει ο θεολόγος Μανώλης Μελινός, το πρωί στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιάς Κοκκινιάς.

-         Ομιλία με θέμα «Γιατί χωρίζουν τα ζευγάρια; Μαθαίνοντας να αγαπάμε τον άνθρωπό μας» θα πραγματοποιήσει ο Αρχιμ. Πολύκαρπος Μπόγρης στις 18:30 στη σχολή γονέων του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου Κερατσινίου.

-         Στο Σύλλογο «Επάλξεις»( Ζήνωνος 3 στην Ομόνοια) στις  11:00, θα μιλήσει ο θεολόγος Βασίλειος Τσούπρας με θέμα «Άνευ του συνείναι, ουδέ το είναι έστιν».

…………………………………………………………………………

Πανηγυρίζει τη Δευτέρα 23/1 ο Ιερός Ναός Προφήτου Ηλιού Καστέλλας επί τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Αγαθαγγέλου. Την Κυριακή 22/1 στις 17:00 θα ψαλεί  ο  πανηγυρικός εσπερινός και τη Δευτέρα 23/1 το πρωί θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του  Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αβύδου κ. Κυρίλλου.

…………………………………………………………………………..

Την προσεχή  ΚΥΡΙΑΚΗ 22/1/2017 στα εξής Τμήματα της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΕΝΩΣΕΩΣ ΓΟΝΕΩΝ «Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» θα γίνουν οι ακόλουθες ομιλίες :

ΜΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΩΡΑ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΘΕΜΑ
ΔΑΦΝΗΣ Χίου 32 5.00 μ.μ. κ. Γρηγόριος Δίνας, Θεολόγος «Καινούργιος χρόνος : Ἀναμένουμε καί προσμένουμε»
ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ Σοφ. Βενιζέλου 130 5.30 μ.μ. κ. Χρῆστος Ὁμηρίδης, Θεολόγος «Δῶσε ἕνα δάκρυ σου»
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Π. Ράλλη 189 & Παράσχου 5.00 μ.μ. κ. Ἠλίας Νικολάρας, Θεολόγος «Ἡ μεγάλη ἀλλαγή»
ΚΥΨΕΛΗΣ Κύπρου 115 5.00 μ.μ. κ. Σταῦρος Μποζοβίτης, Θεολόγος «Τό τέλος μιᾶς Μεγάλης Συνόδου»
ΜΟΣΧΑΤΟΥ Χρυσ. Σμύρνης 102 5.00 μ.μ.

Πρωτοπρεσβύτερος

π. Νικόλαος Γουργουρίνης

«Ἡ ἐν Χριστῷ ἀγάπη» κατά τόν Ἱερόν Χρυσόστομον
ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Ἐλ. Βενιζέλου 23 5.30 μ.μ.

Ἀρχιμανδρίτης

π. Χριστόδουλος Κογιώνης

«Ἀτενίζοντας τόν χρόνο μέ τά μάτια τοῦ πιστοῦ»
ΠΑΠΑΓΟΥ Πνευματικό Κέντρο Δήμου Παπάγου – Χολαργοῦ, Ἐλ. Βενιζέλου 1 6.00 μ.μ.

Ἀρχιμανδρίτης

π. Ἀπόστολος Τσολάκης

«Σταθμοί στήν ὁδό τῆς Μετανοίας»
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Αἰμ. Βεάκη 30 5.00 μ.μ. κ. Ἀνδρέας Παπαδόπουλος, Θεολόγος «Παρακαλεῖσθε»
ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Πεισιστράτους 5 5.00 μ.μ. κ. Κων/νος Σαββίδης, Θεολόγος «Εἶναι λίγα τά χρόνια τῆς ζωῆς μας;»
ΚΙΑΤΟ – ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ     κ. Ἀβραάμ Κοκάλης, Θεολόγος «Ὥρα γιά ἄσκηση τῆς ἀρετῆς»

 

……………………………………………………………………………

Εορτάζει την Τρίτη 24/1 ο Ιερός Ναός Οσίας Ξένης Νικαίας. Τη Δευτέρα 23/01 το απόγευμα θα ψαλεί ο πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστιανουπόλεως κ. Προκοπίου και την Τρίτη 24/01 το πρωί θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Νικαίας κ. Αλεξίου.

…………………………………………………………………………..

Τη Δευτέρα 23/01 θα γίνουν οι ακόλουθες ομιλίες:

-         Στη σχολή γονέων του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Πειραιώς, στις 18:00 θα μιλήσει η λογοτέχνης Ειρήνη Γιαλούση με θέμα «Σχέσεις νοημοσύνης, συναισθηματικής νοημοσύνης και πονηριάς».

-         Με θέμα « Ἡ Αγία Γραφή και το Κοράνι» θα μιλήσει ο Αρχιμ. Κύριλλος Κεφαλόπουλος στις 18:30 στην Πανελλήνια Ορθόδοξη Ένωση-Κάνιγγος 10 στην Αθήνα.

-         Ο Αρχιμ. Δανιήλ Αεράκης θα μιλήσει με θέμα «Για να σωθεί όλο το σπίτι» στην αίθουσα επί της οδού Ελευθερίας 1 στο Πέραμα στις 17:30.

-         Για την βαρηκοΐα και τις εκφυλιστικές νόσους του ωτός θα μιλήσει ο ιατρός-διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοφάνης Μαχάς στις 19:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βύρωνος.

…………………………………………………………………………..

Ιερές αγρυπνίες επί τη μνήμη της Οσίας Ξένης, θα τελεσθούν τη Δευτέρα 23/01 το βράδυ στους Ιερούς Ναούς:

-         Αγίου Νικολάου Γλυφάδας 20:00.

-         Παναγίας Πρασίνου Λόφου Ηρακλείου Αττικής 20:00.

-         Αγίου Ελευθερίου Άρεως 20:00.

………………………………………………………………………….

Επί τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, θα τελεσθεί ιερά αγρυπνία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς ,την Τρίτη 24/01 στις 20:00 και θα μεταδοθεί απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό «Πειραϊκή Εκκλησία».

……………………………………………………………………………..

Η Τιμία Κάρα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης τίθεται σε προσκύνηση στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης οδού Αιόλου στην Αθήνα έως τις 23/01.

 …………………………………………………………………..

Ένας συνάνθρωπός μας νοσηλεύεται και χρειάζεται επειγόντως αιμοπετάλια. Όποιος μπορεί να βοηθήσει, παρακαλείται να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς του Σταθμού μας 210-4118602 και 210-4118640.

………………………………………………………………………………

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός «Πειραϊκή Εκκλησία» διοργανώνει τη Γιορτή Ορθοδόξου Παιδικού Βιβλίου την Κυριακή 29/01 στις 10:30 το πρωί στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Παιδαγωγοί, γνωστοί συγγραφείς, ομάδες ψυχαγωγίας, εκπαιδευτικά παιχνίδια και πολλές άλλες δράσεις θα αποτελέσουν τα συστατικά της πρώτης ώρας. Στις 12:00 , θα δοθεί το έναυσμα για την απονομή βραβείων στους νικητές σε ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει-μεταξύ άλλων- θα περιλαμβάνει παρουσίαση της παιδικής χορωδίας των Εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και προγράμματος παραδοσιακών χορών.  Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία του Πέτρου Γαϊτάνου ο οποίος  θα ερμηνεύσει δημιουργίες Ελλήνων συνθετών και παραδοσιακά τραγούδια.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα μοιραστούν δώρα σε όλους.

…………………………………………………………………………….

Διήμερη εκδρομή που θα περιλαμβάνει προσκύνημα στις ιερές Μονές Αγίων Αναργύρων Αταλάντης, Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου Αμφίκλειας, στον Όσιο Λουκά τον Στειριώτη Βοιωτίας καθώς και επίσκεψη στην Αράχωβα, την Αγόριανη, το Δίστομο και τους Δελφούς θα πραγματοποιήσει η «Πειραϊκή Εκκλησία» στις 28 και 29/01.

 

Προσκυνηματική εκδρομή στην Αγία Γη των Ιεροσολύμων διοργανώνει η «Πειραϊκή Εκκλησία» από 26-30 Ιανουαρίου 2017. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν στα μέρη όπου έζησε και θαυματούργησε ο Ιησούς Χριστός και  σε άλλους αγιασμένους τόπους,  στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, τη Γαλιλαία, τη Ναζαρέτ, την Κανά, το Όρος Θαβώρ, τη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, το Πραιτώριο, τη Μονή της Βηθανίας και τη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Χοτζεβίτου, τον Ιορδάνη ποταμό, τη Γεθσημανή  και τον Τάφο της Θεοτόκου, τη Λαύρα του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, την Ιερά Μονή του Οσίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου.

 

Πληροφορίες στους τηλεφωνικούς αριθμούς του Σταθμού μας 210-4118602-210-4118640.

…………………………………………………………………………….

Ιερά λείψανα Ρώσων Αγίων  φυλάσσονται στον Ιερό Ναό Παναγίας Σουμελά  στο Δήμο Αχαρνών (Μενίδι)  και τίθενται σε προσκύνηση.  Του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ, της Αγίας Ματρώνας της Αόμματης, του Αγίου Λουκά του Ιατρού, του Αγίου Λαυρεντίου του Θαυματουργού, του Αγίου Θεοδοσίου Αρχιεπισκόπου Τσερνίγκωφ, του Αγίου Φιλαρέτου, Αρχιεπισκόπου Τσερνίγκωφ.

……………….…………………………………………………………….

Στο πλαίσιο του Κοινωνικού της έργου,  η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς δημιούργησε Συμβουλευτικό Κοινωνικό Ιατρείο. Στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και περιλαμβάνει τις ειδικότητες Παθολογία, Καρδιολογία και Ψυχιατρική. Για πληροφορίες  μπορείτε να  τηλεφωνείτε   στο 210 4125619.