Απονεμήθηκαν για πρώτη φορά Βραβεία Παιδικού Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου από την Ι.Μητρόπολη Πειραιώς και την "Πειραϊκή Εκκλησία 91,2FM"

BRAΜε πρωτοφανή και πέραν κάθε προσδοκίας συμμετοχή κόσμου, πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά, η απονομή Βραβείων Παιδικού Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου, μετά από σχετική διαγωνιστική διαδικασία που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και συγκεκριμένα ο Ραδιοφωνικός Σταθμός «Πειραϊκή Εκκλησία 91,2FM».

 

Η προσπάθεια και οι ετοιμασίες που έγιναν προκειμένου ο διαγωνισμός αυτός να μετατραπεί σε μία μεγάλη Γιορτή για το παιδικό βιβλίο, με την συνεργασία των εκδόσεων ΣΑΪΤΗ ως μεγάλου χορηγού της όλης διοργάνωσης, απέδωσε και απέφερε καρπούς, αφού στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων διαπίστωνε καθένας τη χαρά της συμμετοχής και την αγάπη για το Ορθόδοξο βιβλίο.

Με την εκδήλωση αυτή ολοκληρώθηκε το υπέροχο ταξίδι που ξεκίνησε τον περσυνό χειμώνα, με σκοπό και στόχο να ενισχύσει τα όνειρα νέων δημιουργών και συγγραφέων, να δυναμώσει τη φωνή και τη γραφίδα τους, να προβάλει τα οφέλη των Ορθόδοξων Χριστιανικών εκδόσεων και να θεμελιώσει βαθύτερα την πεποίθηση πως το βιβλίο παραμένει ένας από τους καλύτερους φίλους του ανθρώπου.

Η μεγάλη αυτή γιορτή, ξεκίνησε λίγο πριν τις 11:00 το πρωί της Κυριακής 29ης Ιανουαρίου 2017 με δραστηριότητες που απαιτούσαν τη συμμετοχή των μικρών κυρίως φίλων μας. Διαγωνισμοί, παιχνίδια, παζλ, ζωγραφική και Αγιογραφία ήταν μερικές μόνο από τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν οι μικροί φίλοι της Πειραϊκής Εκκλησίας.

Λίγα λεπτά μετά τις 12:00 το μεσημέρι, και αφού είχε ολοκληρώσει την παρουσία του το Παραδοσιακό Χορευτικό Τμήμα του Ι.Ν.Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας ξεκίνησε η διαδικασία βράβευσης των διακριθέντων και η απονομή των σχετικών ενθυμίων και διπλωμάτων. Η ατμόσφαιρα άλλες φορές έντονα συγκινησιακή, άλλες πάλι γεμάτη χαμόγελα και αισιοδοξία. 

Συναισθήματα στα οποία αναφέρθηκε στο σύντομο χαιρετισμό του και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του και την εν Χριστώ καύχησή του για την μεγάλη αυτή εκδήλωση, για την παρουσία τόσου κόσμου και για την ενίσχυση και προώθηση του ορθόδοξου Χριστιανικού βιβλίου.

Παρέστησαν και απένειμαν βραβεία η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ.Γεωργία Γεννιά, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ.Ιωάννης Τραγάκης και Βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. κ.Δημήτριος Καμμένος. Παρευρέθηκε επίσης ο πρώην Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ.Σπυρίδων Σπυρίδων

Ιδιαίτερη νότα ανάμεσα στις βραβεύσεις αποτέλεσε η Χορωδία των εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, η οποία παρουσίασε πρόγραμμα παραδοσιακών τραγουδιών, υπό την διεύθυνση του μουσικού και Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου κ.Γιάννη Γρηγοράκη.

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός «Πειραϊκή Εκκλησία 91,2FM» θέλει για μία ακόμη φορά να ευχαριστήσει όλους όσοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό με τα έργα τους και να τους εκφράσει τη χαρά του για την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους.

Θερμά συγχαρητήρια στους διακριθέντες, με την ευχή ο διαγωνισμός αυτός να αποτελέσει την αρχή για την πραγματοποίηση των ονείρων τους και να ενισχύσει την αγάπη τους για το παιδικό και εφηβικό βιβλίο.

Θερμότατες ευχαριστίες οφείλουμε στα μέλη των κριτικών επιτροπών. Σε όλους εκείνους που διάβασαν πολλές σελίδες, άκουσαν πολλές νότες και είδαν πολλά πλάνα και σκίτσα, προκειμένου να διασφαλίσουν την εγκυρότητα ενός διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά.  Έχοντας ως αντίπαλό του μόνο το χρόνο, κατάφεραν να υπερνικήσουν όλα τα εμπόδια και να εκπληρώσουν, Χάριτι Θεού, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποστολή τους. Ειλικρινείς και πολλές οι ευχαριστίες μας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία του γνωστού και καταξιωμένου καλλιτέχνη Πέτρου Γαϊτάνου.

Όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να είχαν γίνει πραγματικότητα χωρίς την οικονομική κάλυψη, αγάπη  και φροντίδα των εκδόσεων «ΣΑΪΤΗ», και συγκεκριμένα του κ.Ιωάννη Σαϊτη ο οποίος ως «ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ» του διαγωνισμού, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά και αγάπη σε όλες τις απαιτήσεις διοργάνωση του διαγωνισμού.

 

Ακολουθούν αναλυτικά οι κατηγορίες και οι διακριθέντες:

Βραβείο Ορθόδοξης Χριστιανικής Ταινίας (μικρού μήκους) για παιδιά»

Μέλη κριτικής επιτροπής: ο Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Μπόγρης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος και ο κ. Αντώνης Τζατζάνης, Υπεύθυνος της Κινηματογραφικής  Ομάδας της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου.

 Αποτελέσματα:

1ο Βραβείο: Γιώργος Λελεδάκης με την ταινία «Του Αρκαδίου το ολοκαύτωμα».

2ο Βραβείο: Εκπαιδευτήρια «Ελπίδα» με την ταινία «Σχολείο από ψηλά»

3ο Βραβείο: Χρήστος Χατζής με την ταινία «Της Αγάπης η Χαρά!»

 

 Βραβείο καλύτερου παιδικού βιβλίου που εκδόθηκε τα έτη 2014 - 2015.

Μέλη κριτικής επιτροπής: ο Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Θεοδόσης, η Πρεσβυτέρα Βασιλική Τσουκάτου - Κορωναίου, δασκάλα, η Ευαγγελία Κουσκουλή, Διδάκτωρ Φιλολογίας, η Νικολέττα Σκάλκου - Διαμαντίδη, φιλόλογος - συγγραφέας και η Στέλλα Πλαταρά, φιλόλογος και ραδιοφωνική παραγωγός της Πειραϊκής Εκκλησίας.

 Αποτελέσματα:

1ο Βραβείο: Κατερίνα Νίκα - Μάνου για το  βιβλίο «Η Μέρα αρχίζει ξανά!»

2ο Βραβείο:  Αδαμαντία Αλατάρη, για το  βιβλίο «Τα βήματά μου στους Αγίους Τόπους»

3ο Βραβείο:  Εύη Τσιτσιρίδου - Χριστοφορίδου, για το βιβλίο «Μια βόλτα στα βυζαντινά χρόνια».

 

Βραβείο Σύνθεσης Χριστιανικού Ορθόδοξου Τραγουδιού.

 Μέλη κριτικής επιτροπής: οι μουσικοί Όλγα Καμηλάρη και Βασίλης Χατζηνικολάου

Αποτελέσματα:

1ο Βραβείο:  Χριστίνα Καρζή για το τραγούδι «Μάνα, Μητέρα, Μανούλα, Μαμά»

2ο Βραβείο:  Σταυρούλα Σταματίου για το τραγούδι «Βρήκα ένα τόπο»

3ο Βραβείο:  Σταυρούλα Ζώρζου για το τραγούδι «Ραββίνος»

 

Βραβείο καλύτερου παιδικού βιβλίου σε ανέκδοτη μορφή

Μέλη κριτικής επιτροπής: ο Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Θεοδόσης, η Πρεσβυτέρα Βασιλική Τσουκάτου - Κορωναίου, δασκάλα, η Ευαγγελία Κουσκουλή, Διδάκτωρ Φιλολογίας, η Νικολέττα Σκάλκου - Διαμαντίδη, φιλόλογος - συγγραφέας και η Στέλλα Πλαταρά, φιλόλογος και ραδιοφωνική παραγωγός της Πειραϊκής Εκκλησίας.

Αποτελέσματα:

1ο Βραβείο:  Μαρία Φωτακέλη για  το «Περιστέρι της ειρήνης»

2ο Βραβείο:  Μαρία Ξανθάκη για το «Σε Αγιορείτικο περιβόλι»

3ο Βραβείο:  Σταυρούλα Ζώρζου για το  «Μου ‘πες μια μέρα».

 

Βραβείο καλύτερης Εικονογράφησης ή Αγιογράφησης βιβλίων που κυκλοφόρησαν τα έτη 2014 - 2015

 Μέλη κριτικής επιτροπής: ο Κώστας Μαρκόπουλος, Διευθυντής της Σχολής Αγιογραφίας της Ι.Μ.Π. , η Πέγκυ Φούρκα, εικονογράφος – συγγραφέας και ο Γεώργιος Μποζάς, καθηγητής Αγιογραφίας.

 Αποτελέσματα:

1ο Βραβείο: Λέλα Στρούτση για το βιβλίο «Μια Βόλτα στα Βυζαντινά Χρόνια»

2ο Βραβείο: Οίκος Βουρδαχά για το βιβλίο «Αγία Ακυλίνα»

3ο Βραβείο: αδελφή Ευπραξία για το βιβλίο «Φάροι πάνω στα βράχια!»

 

Βραβείο καλύτερου Εφηβικού Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου σε ανέκδοτη μορφή.

Μέλη κριτικής επιτροπής: ο Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Θεοδόσης, η Πρεσβυτέρα Βασιλική Τσουκάτου - Κορωναίου, δασκάλα, η Ευαγγελία Κουσκουλή, Διδάκτωρ Φιλολογίας, η Νικολέττα Σκάλκου - Διαμαντίδη, φιλόλογος - συγγραφέας και η Στέλλα Πλαταρά, φιλόλογος και ραδιοφωνική παραγωγός της Πειραϊκής Εκκλησίας.

Αποτελέσματα:

1ο Βραβείο:  Μαρία Μήτσιου για το «Της Πατρίδας του η ψυχή»

2ο Βραβείο:  Σοφία Κατάρα για το «Άγιο της Τελευταίας Στιγμής»

3ο Βραβείο:  Και στην Τρίτη θέση βρέθηκε κ.Σταυρούλα Ζώρζου για το «Άκου Φίλε!»

 

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ