Προσκυνηματικές εκδρομές

Ραδιοφωνικός Σταθμός

«ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ»

 

ΒΟΙΩΤΙΑ – ΦΘΙΩΤΙΔΑ

1η ημέρα: 02/12/17,

Αθήνα – Ιερά Μονή Παναγίας Μακαριωτίσσης – Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής – Λειβαδιά – Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ – Καμένα Βούρλα

Συγκέντρωση νωρίς το πρωί, επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για την Δόμβραινα Βοιωτίας για να επισκεφτούμε την Ιερά Μονή Παναγίας Μακαριωτίσσης, ιδρυθείσα τον 12ο αιώνα σε υψόμετρο των 700 μέτρων. Η Μονή από το 1992 επανδρώθηκε με νέα Αδελφότητα και σήμερα λειτουργεί ως οργανωμένο Κοινόβιο με 20 μοναχούς περίπου. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας εκτός από πνευματικό κέντρο, έπαιξε και σπουδαίο Εθνικό ρόλο.  Σ‘αυτήν έβρισκαν καταφύγιο οι κλέφτες και οι αρματολοί που δρούσαν στην οροσειρά του Ελικώνα. Κατά την Εεπανάσταση του 1821 ενίσχυσε τον Καραϊσκάκη στη μάχη της Δόμβραινας με αφορμή να την κάψουν οι Τούρκοι, στις             4 Νοεμβρίου του 1826.   Χρόνος στην διάθεσή μας για πνευματική ξεκούραση και μετά το Ιερό προσκύνημά μας θα αναχωρήσουμε εκ νέου για το χωριό Σωληνάρι της Βοιωτίας όπου σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής. Η αδελφότητα χάρη στην παρουσία και στην άοκνη προσπάθεια της μακαριστής Γερόντισσας Αγάπης ανήγειρε νέο Ναό προς τιμήν της Αγίας, εξωράισε τον τόπο της παλαιάς Μονής, αναγείροντας το σημερινό Μοναστηριακό συγκρότημα. Επόμενος σταθμός μας η πόλη της Λειβαδιάς,  με ελεύθερο χρόνο για φαγητό. Έπειτα κοντά στην Δαύλεια Βοιωτίας θα επισκεφτούμε την ιστορική μονή της Ιερουσαλήμ ή ‘Γερσαλή’, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης το μοναστήρι απετέλεσε τροφοδότη και κέντρο ανεφοδιασμού των εξεγερμένων της ανατολικής Στερεάς. Η Μονή είναι προστατευμένη από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα σε μία διάταξη που θυμίζει μεσαιωνική οχύρωση καθώς το εσωτερικό των τειχών αποτελούν τα κελιά των μοναχών. Στη Μονή μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει τις φορητές εικόνες του τέλους του 17ου αιώνα Κρητικής τεχνοτροπίας, έργα του Νικολάου Καλλέργη. Ένα από τα αξιοθέατα της Μονής είναι και ο σπηλαιώδης Ναός της Φανερωμένης λίγο ψηλότερα, που αποτελούσε σκήτη μοναχού. Ελεύθερος  χρόνος για προσκύνημα και αναχώρηση για το ξενοδοχείο διαμονής μας στα Καμένα Βούρλα. Τακτοποίηση στα δωμάτια και ξεκούραση. Το βράδυ μας ελεύθερο, δείπνο και διανυκτέρευση.  

 

2η ημέρα: 03/12/17

Εκκλησιασμός – Καμένα Βούρλα – Ιερά Μονή Δαμάστας – Χαλκίδα – Αθήνα

Νωρίς το πρωί θα μεταβούμε σε κοντινή Εκκλησία για να συμμετάσχουμε στην Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας για να πάρουμε το πρωινό μας. Αναχώρηση έπειτα για τις βορεινές πλαγιές του Καλλίδρομου όρους όπου σε υψόμετρο 740 μέτρων και 23 χιλιόμετρα μακριά από την Λαμία θα επισκεφτούμε την Ιερά Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Δαμάστας. Το τοπίο της Μονής είναι απαράμιλλο σε φυσική ομορφιά και έχει μαγευτική θέα. Ούτε η ιστορία ούτε η τοπική παράδοση μνημονεύει τον κτήτορα η το έτος ιδρύσεως του μοναστηριού. Εκτός από το καθολικό όλα τα άλλα κτίσματα είναι των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ένα επιβλητικό κτιριακό συγκρότημα στο οποίο ξεχωρίζουν, ο μεγαλοπρεπής ξενώνας, η Εικόνα της Βρεφοκρατούσας Θεοτόκου, το κωδωνοστάσιο, το  Ηγουμενείο, το Αρχονταρίκι και ο προαύλιος χώρος με την εξέδρα, τις κρήνες και το παρεκκλήσιο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Αργά το μεσημέρι άφιξη στην Χαλκίδα για φαγητό και νωρίς το βράδυ άφιξη στην Αθήνα με τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

Περιλαμβάνονται:

 • Μία διανυκτέρευση στο κεντρικό ξενοδοχείο VioletaHotel 3* στα Καμένα Βούρλα
 • Ημιδιατροφή (πρωινό στο ξενοδοχείο & δείπνο σε επιλεγμένο διπλανό εστιατόριο)
 • Μεταφορές – περιηγήσεις με πολυτελές λεωφορείο
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
 • Αρχηγός εκδρομής
 • Φ.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνονται:

 • Φιλοδωρήματα
 • Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
 • Φαγητά και ποτά εκτός της ημιδιατροφής
 • Ότι δεν αναγράφεται στο παραπάνω πρόγραμμα ή αναφέρεται ως προαιρετικό

 

***********************************************************

Καστοριά - Φλώρινα - Νυμφαίο

 

1η ημέρα: Τρίτη 26/12/17, Αθήνα – Μετέωρα (Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου) – Καλαμπάκα – Πτολεμαΐδα

Αναχώρηση νωρίς το πρωί και με ενδιάμεσες στάσεις για ξεκούραση θα φτάσουμε στα Μετέωρα όπου θα θαυμάσουμε το μεγαλείο της φύσης. Σε ύψος 400 περίπου μέτρων, επάνω στους βράχους, είναι κτισμένο το πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, μετά το Άγιο Όρος. Οι Μονές όπως σήμερα σώζονται και λειτουργούν, είναι τόπος αναγνωρισμένος ως διατηρητέο και προστατευόμενο μνημείο από την unesco. Θα επισκεφτούμε την γυναικεία Μονή του Αγίου Στεφάνου, όπου η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη, αφού ένα μικρό πέτρινο γεφύρι την συνδέει με το σύγχρονο δρόμο. Στη συνέχεια θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για φαγητό στην πόλη της Καλαμπάκας και εκ νέου αναχώρηση για το ξενοδοχείο διαμονής μας στην Πτολεμαΐδα. Τακτοποίηση στα δωμάτια και ξεκούραση. Χρόνος ελεύθερος, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: Τετάρτη 27/12/17, Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου – Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων – Ενυδρείο – Σπηλιά του Δράκου – Ιερά μονή Μαυριώτισσας – Καστοριά – Πτολεμαΐδα

Πρωινό σε πλούσιο μπουφέ και αναχώρηση για ένα ορεινό χωριό του νομού Καστοριάς, την Κλεισούρα όπου θα επισκεφτούμε την Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου,χτισμένη σε μια εύφορη κοιλάδα, σε υψόμετρο 970 μ. Η Μονή αποτελεί σημαντικό θρησκευτικό προσκύνημα της περιοχής, ιδιαίτερα γνωστό τα τελευταία χρόνια λόγω της Οσίας Σοφίας της Νέας. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων της Καστοριάς και το Ενυδρείο γλυκού νερού. Έπειτα θα αναχωρήσουμε για τη Σπηλιά του Δράκου, ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας όπου σύμφωνα με τον μύθο ήταν χρυσορυχείο και το φύλαγε άγρυπνα ένας δράκος. Ύστερα θα προσκυνήσουμε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαυριώτισσας. Αυτός ο Βυζαντινός θησαυρόςείναι χτισμένος το 1082, περιτριγυρισμένος από αιωνόβια πλατάνια. Έπειτα θα απολαύσουμε την λίμνητης πόλης, ίσως το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό της, που φτάνει σε έκταση περίπου 28 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Χρόνος ελεύθερος για βόλτα, ψώνια και φαγητό και στη συνέχεια επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για ξεκούραση. Το βράδυ μας ελεύθερο, δείπνο και διανυκτέρευση.

  

3η ημέρα: Πέμπτη 28/12/17, Νυμφαίο – Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου ΚλαδορράχηςΙερά Μονή του Αγίου Ευαγγελιστού Μάρκου – Ιερά Μονή Αγίου Αυγουστίνου -Φλώρινα – Πτολεμαΐδα

Πρόγευμα σε μπουφέ και αναχώρηση για έναν από τους πιο όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας μας, το Νυμφαίο. Το χωριό περικλείεται από δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστα σπίτια. Ελεύθερος χρόνος για περίπατο και καφέ

και στη συνέχεια αναχώρηση για την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλαδορράχης, η οποία χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Βρίσκεται 10 λεπτά έξω από την Φλώρινα σε υψόμετρο 780 μ. στο όρος Βαρνούντα. Την εποχή του Μακεδονικού αγώνα το Μοναστήρι γνωρίζει κτιριακή αύξηση με τη δόμηση κελιών το κτίσιμο των οποίων αναλαμβάνουν οι συντεχνίες της Φλώρινας. Οι πόλεμοι που ακολούθησαν – Βαλκανικοί, Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος και Εμφύλιος – οδήγησαν τη Μονή σε παρακμή και τα οικήματα κατέρρευσαν. Η Μονή επανιδρύθηκε το 1955 από τον Μητροπολίτη Φλωρίνης Βασίλειο.

Χρόνος για προσκύνημα και εκ νέου αναχώρηση για την Ιερά Μονή του Αγίου Ευαγγελιστού Μάρκου στην Πρώτη της Φλώρινας, ιδρυθείσα το 1864 από τον Μητροπολίτη Μογλενών Μελέτιο. Είναι χτισμένη στην οροσειρά του Βαρνούντος, σε υψόμετρο 959 μέτρων και απέχει από τη Φλώρινα 10 λεπτά. Στον Μακεδονικό Αγώνα η Μονή έγινε το καταφύγιο των Ελλήνων οπλαρχηγών. Πολλές φορές στα καταλύματά της φιλοξενήθηκαν οι ήρωες Παύλος Μελάς, Λάκης Πύρζας κ.α.. Με την απελευθέρωση της περιοχής από τον τούρκικο ζυγό η Μονή γνωρίζει οικιστική άνθηση που όμως σταματά απότομα με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Χαριστική βολή για τη λειτουργία της Μονής στάθηκαν οι μάχες του εμφύλιου σπαραγμού, μια που καταστράφηκαν τα κτίρια ολοσχερώς από βομβαρδισμούς. Στα μέσα του 2000 η Ιερά Μονή Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστού επανιδρύεται από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Θεόκλητο. Νέα πτέρυγα χτίζεται, ανακαινίζεται εξ ολοκλήρου το Καθολικό και διαμορφώνεται θαυμάσια ο περιβάλλων χώρος. Λειτουργεί ως κοινόβιο με 3 μοναχές και συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος πιστών, που Εκκλησιάζονται και προσκυνούν το λείψανο του Αγίου Μάρκου και της μητρός του Μαρίας. Στη συνέχεια, στη βόρεια είσοδο της πόλης, θα επισκεφτούμε την Ιερά Μονή Αγίου Αυγουστίνου Φλώρινας, μια σχετικά νέα μονή η οποία ιδρύθηκε από τον Μητροπολίτη Φλώρινας κυρό Αυγουστίνο Καντιώτη, το έτος 1999. Στο χώρο της Μονής, βρίσκεται σήμερα και ο τάφος του. Το νεόκτιστο Καθολικό της Μονής τιμάται στον Άγιο Αυγουστίνο, Επίσκοπο Ιππώνος και στις Οσίες Μαρία Αιγυπτία και Συγκλητική.  Έπειτα θα γευματίσουμε σε ελεύθερο πρόγραμμα στην πόλη της Φλώρινας και το απόγευμαεπιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Το βράδυ μας ελεύθερο, δείπνο και διανυκτέρευση.   

 

4η ημέρα: Παρασκευή 29/12/17, Πτολεμαΐδα – Σιάτιστα (Ιερά Μονή Παναγίας Μικροκάστρου) – Αθήνα

Πρωινό σε μπουφέ και αναχώρηση για την κωμόπολη της Σιάτιστας, πολύ κοντά στο χωριό Μικρόκαστρο, για να επισκεφτούμε το πανέμορφο μοναστήρι της Παναγίας Μικροκάστρου, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Η θαυματουργός εικόνα της Θεοτόκου, προστάτιδας της Μονής χρονολογείται από το 1603 και βρίσκεται στο τέμπλο του Καθολικού. Ο λαός της Σιάτιστας και όλης της περιοχής είναι δεμένος με το μοναστήρι και την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Ύστερα θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής μας στηνΑθήνα, με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ, φαγητό και ξεκούραση.


Περιλαμβάνονται:

 • Τρεις διανυκτερεύσεις στο Pantelidis 3* superior με ημιδιατροφή καθημερινά σε μπουφέ
 • Μεταφορές – περιηγήσεις με πολυτελές λεωφορείο
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης, Αρχηγός εκδρομής & Φ.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνονται:

 • Γεύματα και δείπνα εκτός της ημιδιατροφής
 • Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
 • Ότι δεν αναγράφεται στο παραπάνω πρόγραμμα

 

Σημείωση:

Το πρόγραμμα της εκδρομής μπορεί να τροποποιηθεί ή ακόμα και να αφαιρεθεί κάτι αν κριθεί αναγκαίο από τον αρχηγό της εκδρομής για την καλύτερη διεξαγωγή του.

 

Η κατοχύρωση της θέσεως θεωρείται δεδομένη μετά από την καταβολή της οριζόμενης προκαταβολής. Σε περίπτωση ακύρωσης θέσης στην Εκδρομή είκοσι μέρες (20) πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησης, επιστρέφεται το ποσό στο ακέραιο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

210 41 18 646 (εσωτ. 3) και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Οι εκδρομές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ταξιδιωτικό Γραφείο

VL

Διαφήμιση πλάι - Αρχική 1