Blog

Πάρος Προσκύνημα στην Παναγιά την Εκατονταπυλιανή (04 – 06 Οκτωβρίου 2024)

Πάρος,
Προσκύνημα στην Παναγιά την Εκατονταπυλιανή

(ακτοπλοϊκή εκδρομή 3 ημέρες)

 

 1η ημέρα: Παρασκευή 04/10/24, Πειραιάς | Πάρος | Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής | Ιερά Μονή Χριστού του Δάσους

Αναχώρηση από τα σημεία αναχώρησης με κατεύθυνση τον Πειραιά για να πάρουμε το καράβι με προορισμό την Πάρο. Άφιξη στην Πάρο στις 11.35 περίπου και ελεύθερος χρόνος για να ξεκουραστούμε από το ταξίδι μας και να πιούμε τον καφέ μας. Έπειτα χωρίς άλλη καθυστέρηση, στο κέντρο της Παροικιάς, θα επισκεφτούμε τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, το μεγαλύτερο θρησκευτικό σύμβολο του νησιού, ο οποίος είναι από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς της νησιωτικής Ελλάδας. Η παράδοση λέει ότι η Αγία Ελένη στο ταξίδι της προς τους Αγίους Τόπους, για να βρει τον Τίμιο Σταυρό, έπεσε σε τρικυμία ανοικτά της Πάρου και βγήκε στο νησί, στο σημείο όπου υπήρχε χτισμένο ένα εκκλησάκι. Εκεί, έκανε τάμα στην Παναγία να χτίσει μια μεγαλοπρεπή εκκλησία στο όνομά της, εάν έβγαινε σώα από τη θεομηνία και έβρισκε τον Τίμιο Σταυρό. Η ίδια, ωστόσο, δεν πρόφτασε να εκπληρώσει το τάμα της και το έργο, και τελικά, ανέλαβε ο γιος της Μέγας Κωνσταντίνος, ο πρώτος αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής αποτελεί το κόσμημα της Πάρου και γενικότερα των Κυκλάδων και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και αρχαιότερα μνημεία σε πανορθόδοξη κλίμακα, ενώ παραμένει το σπουδαιότερο παλαιοχριστιανικό μνημείο ως προς το μέγεθος του μετά τον Άγιο Δημήτριο και την Αχειροποίητο Θεσσαλονίκης. Τα γλυπτά που στολίζουν τον ναό, προέρχονται από τον αρχαίο ναό της Δήμητρας που βρισκόταν στο λιμάνι της Παροικιάς. Στη νότια πλευρά του μεγάλου ναού, βρίσκεται το βαπτιστήριο του 4ου αιώνα, το αρχαιότερο και καλύτερα διατηρημένο βαπτιστήριο σε όλη την ορθόδοξη ανατολή. Στο βαπτιστήριο υπάρχει η παλαιότερη τοιχογραφία από όσες βρέθηκαν στο νησί. Είναι του 11ου – 12ου αιώνα και εικονίζει τον Άγιο Γεώργιο. Στην Εκατονταπυλιανή στεγάζεται και το βυζαντινό μουσείο της Παροικιάς με σπάνιας τέχνης εικόνες, ξυλόγλυπτα και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια από την περίοδο του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας. Χρόνος για να προσκυνήσουμε στην Χάρη Της αλλά και να γευματίσουμε σε κάποιο από τα πολλά ταβερνάκια της Παροικιάς. Εκ νέου αναχώρηση για το ξενοδοχείο διαμονής μας, τακτοποίηση στα δωμάτιά μας και ξεκούραση. Το απόγευμα θα αναχωρήσουμε για να επισκεφθούμε την Ιερά Μονή Χριστού του Δάσους ή αλλιώς Μονή του Αγίου Αρσενίου σε μικρή απόσταση από το ξενοδοχείο μας. Το Μοναστήρι Χριστού στο Δάσος (Μοναστήρι Αγίου Αρσενίου) στις πεταλούδες είναι ένα γυναικείο κοινοβιακό μοναστήρι, του 17ου αιώνα, που είναι χτισμένο 6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Παροικιάς. Το καθολικό είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Χριστού, ενώ στη δυτική αυλή βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αρσενίου, στο σημείο που είναι και ο τάφος του Αγίου. Χρόνος για πνευματική ξεκούραση και νωρίς το βραδάκι επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Χρόνος ελεύθερος να χαλαρώσουμε στις εγκαταστάσεις του καταλύματός μας και να απολαύσουμε την θέα στη θάλασσα έως ότου μας παρατεθεί το δείπνο μας σε μπουφέ. Διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: Σάββατο 05/10/24, Παροικιά | Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων | Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Δέτη | Νάουσα

Πρωινό σε μπουφέ και αναχώρηση για την Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων. Η Μονή έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Χτίστηκε μεταξύ 9ου και 11ου αιώνα πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Ασκληπιό. Αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα Βυζαντινής αρχιτεκτονικής και διαθέτει σημαντικότατη βιβλιοθήκη. Βρίσκεται μέσα σε πευκοδάσος με καταπληκτική θέα, ενώ ο επισκέπτης, έχει την ευκαιρία να δροσιστεί από τις πηγές της, οι οποίες αναβλύζουν ιαματικά νερά. Η επόμενη στάση μας θα είναι στην ευρύτερη περιοχή της Νάουσας, κοντά στο ακρωτήριο Κόρακας, η Μονή του Αγίου Ιωάννη Δέτη. Το όνομα «Δέτης» σχετίζεται με την ιδιότητα του Αγίου να θεραπεύει (να δένει) την ελονοσία, που μάστιζε το νησί τον 18ο και 19ο αιώνα, αλλά και με τη θέση της Μονής ως τόπος αγκυροβόλησης πλοίων. Η θέση Άγιος Ιωάννης αναφέρεται σε χειρόγραφους πορτολάνους (τύπος ναυτικού χάρτη) του 1530 της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, της Ζαγοράς (Πήλιο), σε έντυπο βενετσιάνικο πορτολάνο (1573) του Δ. Τάγια καθώς και σε χάρτες του 18ου αιώνα του ρωσικού στόλου. Η ίδρυση της Μονής ανέρχεται στον 16ο αιώνα ενώ η ανακαίνιση της ορίζεται, σύμφωνα με τη σωζόμενη επιγραφή στο ναό, στις 16 Ιουνίου 1806 από το μοναχό Ιωσάφ. Το 1833, η Μονή εγκαταλείφθηκε από τους μοναχούς. Από το 1964 ως το 1982, η Ολλανδή ζωγράφος Gisele D’ Ailly ασχολείται με την συντήρηση του μοναστηριού. Ο μοναστηριακός χώρος περιλαμβάνει τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (σταυροειδής με τρούλο) και μια σειρά ισόγειων κτισμάτων (κελιά, ξενώνες). Κατόπιν η πορεία μας θα μας βγάλει στην κοσμοπολίτισσα Νάουσα. Η Νάουσα είναι μια πανέμορφη πόλη της Πάρου και η δεύτερη μεγαλύτερη γεμάτη όμορφα καταστήματα, ολόλευκα σπίτια, παραδοσιακά ταβερνάκια και ένα υπέροχο λιμάνι. Χρόνος ελεύθερος για περίπατο, φαγητό και καφέ και αναχώρηση για το ξενοδοχείο διαμονής μας. Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: Κυριακή 06/10/24, Παροικιά εκκλησιασμός | Ιερά Μονή Θαψανών | Λεύκες | Παροικιά και Απόπλου για Πειραιά

Νωρίς το πρωί θα μεταβούμε σε κοντινή εκκλησία για λειτουργηθούμε και να κοινωνήσουμε. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για να πάρουμε το πρωινό μας και στη συνέχεια αναχώρηση για την Ιερά μονή Θαψανών ή Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιώτισσας. Ένα από τα πιο φημισμένα μοναστήρια της Πάρου, η Παναγία Μυρτιδιώτισσας Θαψανών είναι μία γυναικεία μονή που χτίστηκε το 1936, και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Παροικιάς, κοντά στο βουνό των Αγίων Πάντων. Χτίστηκε από τον πατέρα Φιλόθεο Ζερβάκο στα απομεινάρια Μονής του 16ου αιώνα, η οποία είχε ανασκευαστεί το 1670. Σήμερα, είναι ένα εντελώς νέο μοναστήρι, συμπεριλαμβανομένου του καθολικού και των κατοικιών. Οι μοναχές, που διακονούν στις μέρες μας τη μονή, απασχολούνται με την αγιογραφία και διάφορες χειροτεχνίες. Επόμενη στάση μας, το ομορφότερο χωριό του νησιού οι Λεύκες. Οι Λεύκες υπήρξαν η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού μιας και ιδρύθηκαν τον 15ο αιώνα, με την επικρατέστερη θεωρία να αναφέρει πως οι πρώτοι κάτοικοι του ήταν Κρητικοί που μαζί με ντόπιους έφτιαξαν αυτό τον οικισμό πάνω σε λόφους. Από τους πρώτους αιώνες της ζωής του χωριού υπάρχουν ακόμα μερικά τέτοια σημάδια. Όπως μερικοί από τους παλαιότερους ανεμόμυλους των Κυκλάδων και αρκετές εκκλησίες. Από αυτές ξεχωρίζει εκείνη της Αγίας Τριάδας, η οποία κατά κοινή ομολογία θεωρείται η δεύτερη μεγαλοπρεπέστερη του νησιού μετά την Εκατονταπυλιανή. Στέκει στη θέση της ολοκληρωμένη από το 1835, με τα δύο επιβλητικά μαρμάρινα κωδωνοστάσια να αποτελούν ξεχωριστό δείγμα του τι μπορούσαν να φτιάξουν οι Κυκλαδίτες τεχνίτες της εποχής. Μαρμάρινο είναι και το τέμπλο του ναού, εξαιρετικό τεχνούργημα Τήνιου μαρμαρογλύπτη. Θα περπατήσουμε τα όμορφα στενά του νησιού με τα ολόλευκα σπίτια και τις προσεγμένες λουλουδιασμένες αυλές και θα απολαύσουμε τόσο την θέα που θα μας προσφέρεται όσο και τον καφέ μας και παραδοσιακό φαγητό. Επιστροφή στην Παροικιά με ελεύθερο χρόνο για φαγητό και να κάνουμε τα ψώνια μας από τα μαγαζάκια στα γραφικά σοκάκια. Επιβίβαση στο πλοίο επιστροφής και απόπλου για Πειραιά.

 

Τιμή κατ’ άτομο:

Δίκλινο: 340€
3ο άτομο ενήλικας:325€
3ο άτομο παιδί έως 12 ετών: 275€
Μονόκλινο θέα κήπος: 425€

 

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής : 210 41 18 602 – 210 41 18640, VIBER στο 698 488 2009 και ΕΔΩ

 

Περιλαμβάνονται:

  • Εισιτήρια της Blue Star Ferries αριθμημένης θέσης Πειραιάς – Πάρος – Πειραιάς
  • Δύο διανυκτερεύσεις στο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο Pandrossos Hotel 3* στην Παροικιά
  • Πρωινό καθημερινά σε μπουφέ
  • Δείπνο καθημερινά σε μπουφέ στο ξενοδοχείο
  • Μεταφορές – περιηγήσεις με πολυτελές λεωφορείο σύμφωνα με το παραπάνω πρόγραμμα
  • Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση
  • Δωρεάν ασύρματη σύνδεση στο internet
  • Συνοδός του γραφείου μας
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
  • Φ.Π.Α.

 

Δεν περιλαμβάνονται:

  • Ποτά και αναψυκτικά στα γεύματα
  • Γεύματα και δείπνα εκτός ξενοδοχείου
  • Φιλοδωρήματα
  • Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

 

Δρομολόγια πλοίων:

04/10       Πειραιάς – Πάρος     07:25 – 11:35

06/10       Πάρος – Πειραιάς     19:15 – 23:20

 

Σημείο και ώρα συνάντησης:

Λιμάνι Πειραιά – πύλη Ε7 στις 06:30

(μπροστά στο πλοίο Blue Star Delos της εταιρείας Blue Star Ferries)

 

Σημειώσεις:

  • Το πρόγραμμα της εκδρομής μπορεί να τροποποιηθεί ή ακόμα και να αφαιρεθεί κάτι, αν κριθεί αναγκαίο από τον ιερέα αρχηγό της εκδρομής για την καλύτερη διεξαγωγή του.
  • Η συμμετοχή σε οποιοδήποτε από τα αναφερόμενα ταξίδια, σημαίνει αυτόματη και ανεπιφύλακτη αποδοχή των Γενικών Όρων Συμμετοχής όπως αναφέρονται στο site μας vlassopoulostravel.gr

 

Σημείωση για όλα τα Προσκυνήματα:
Η κατοχύρωση της θέσεως θεωρείται δεδομένη μετά από την καταβολή της οριζόμενης προκαταβολής. Σε περίπτωση ακύρωσης θέσης στην Εκδρομή είκοσι μέρες (20) πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησης, επιστρέφεται το ποσό στο ακέραιο.

Για περισσότερες πληροφορίες
210 41 18 646 (εσωτ. 3) και info [ at ] peradio [ dot ] com

Οι εκδρομές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ταξιδιωτικό Γραφείο
vlasopoulos-travel

ΔΗΛΩΣΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Η΄ ΣΗΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κοινοποιήστε:


Η “Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM” στηρίζεται στην δική σας αγάπη!

Για όσους θέλουν να βοηθήσουν υπάρχει ειδικός λογαριασμός της Ιερά Μητροπόλεως Πειραιώς για το ραδιοφωνικό μας σταθμό.