Δελτίο Εκκλησιαστικών Ανακοινώσεων: ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

BannerAgTriadosByronosYpswsiTimiouStayrou

 

Στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης Καστέλας θα ιερουργήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ την Κυριακή 23/09 το πρωί.

………………………………………………………………………………………….

Με την ευκαιρία της εορτής της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, πανηγυρίζει την Δευτέρα 24/09 ο φερώνυμος Ιερός Ναός της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Την Κυριακή 23/09 στις 19:00 θα ψαλεί Μέγας πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Θα ακολουθήσει η λιτάνευση της ιεράς εικόνας, στις 22:00 θα ψαλεί η Παράκληση και στις 23:00 θα αρχίσει η τέλεση ιεράς αγρυπνίας.

Την Δευτέρα 24/09 το πρωί θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Στις 19:00 θα ψαλούν μεθέορτος εσπερινός και η Παράκληση στην Παναγία Μυρτιδιώτισσα.

………………………………………………………………………………………….

Πανηγυρικά θα τιμηθεί η εορτή της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στον Ιερό Ναό Παναγίας ‘Ρόδον το Αμάραντον’ Χατζηκυριακείου. Το Σάββατο 22/09 στις 18:00 θα τελεσθούν Μέγας Εσπερινός και η Παράκληση στη Θεοτόκο. Την Κυριακή 23/09 το πρωί θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

………………………………………………………………………………………….

Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Βύρωνος τίθεται σε προσκύνηση τεμάχιο Τιμίου Ξύλου μέχρι αύριο Κυριακή 23/09 όπου στις 19:00 θα τελεσθεί ιερό ευχέλαιο.

…………………………………………………………………………………………

Το τρίτο Μοναστικό Συνέδριο της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Λευκάδας συνεχίζεται και σήμερα 22/09 και έχει ως θέμα «Ο ορθόδοξος Μοναχισμός και σύγχρονες μορφές Μοναχικής Πολιτείας». Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιείται αφιέρωμα στους αειμνήστους Μητροπολίτες Λευκάδος κυρό Νικηφόρο και Κερκύρας κυρό Πολύκαρπο. Το συνέδριο ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή 23/09.

………………………………………………………………………………………….

Ιερά αγρυπνία τελείται κάθε Σάββατο στις 21:00 στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

………………………………………………………………………………………….

Δεύτερη Θεία Λειτουργία θα τελείται από αυτήν την Κυριακή 23/09 και κάθε Κυριακή, στις 10:30 στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

………………………………………………………………………………………….

Επί τη εορτή της Συλλήψεως του Τιμίου Προδρόμου, πανηγυρίζει την Κυριακή 23/09 η Ιερά Μονή Καστρίτσης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων .Το Σάββατο 22/09 στις 18:30 θα ψαλεί Μέγας Εσπερινός και θα ακολουθήσει η τέλεση ιεράς αγρυπνίας. Το πρωί της Κυριακής 23/09 θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία.

………………………………………………………………………………………….

Ιερές αγρυπνίες θα τελεσθούν την Κυριακή 23/09 το βράδυ επί τη εορτή της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης και των Αγίων Σιλουανού του Αθωνίτου και Θέκλης Μεγαλομάρτυρος στους Ιερούς Ναούς:

 • Ζωοδόχου Πηγής Χατζηκυριακείου 21:00.
 • Κοιμήσεως Θεοτόκου Ρόμβης στο Σύνταγμα 20:00.
 • Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Νικαίας 21:00 (λείψανο Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου) .
 • Αγίου Νικολάου Γλυφάδας 21:00.
 • Αγίας Αικατερίνης Ιλίου 20:30.
 • Αγίας Ματρώνης Νέας Ερυθραίας 20:00.
 • Αγίας Βαρβάρας Ιλίου 20:30.
 • Αγίου Ελευθερίου Αμαρουσίου 20:30.
 • Αγίων Πέτρου και Παύλου Πεύκης 20:00.
 • Αγίων Αναργύρων Δράμας 20:30.
 • Μεταμορφώσεως Κορίνθου 20:30.
 • Αγίων Παϊσίου και Πορφυρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης 21:00.
 • Στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βύρωνος .

………………………………………………………………………………………….

Πανηγυρίζουν, επίσης, την Δευτέρα 24/09 επί τη εορτή της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης οι Ιεροί Ναοί:

 • Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Αλίμου όπου των Ιερών Ακολουθιών θα προστεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.
 • Αγίου Νικολάου Νικαίας( όπου φυλάσσεται παλαιά εικόνα της Παναγίας εκ Μικράς Ασίας).
 • Αγίου Νικολάου Χαλκίδας.
 • Το παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Νέας Πεντέλης.
 • Η Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στην Ηλιούπολη (Μετόχιο του Παναγίου Τάφου).

Θα τελεσθούν οι Ιερές Ακολουθίες την Κυριακή 23/09 το απόγευμα και την Δευτέρα 24/09.

………………………………………………………………………………………….

Πανηγυρικά θα τιμηθεί τη Δευτέρα 24/09 η μνήμη της Αγίας Θέκλας στους Ιερούς Ναούς:

 • Αγίου Ιωάννου Μαρκοπούλου.
 • Αγίας Φωτεινής Ιλισσού Αθηνών.
 • Στο παρεκκλήσιο της Αγίας Θέκλας στο Σταυρό Αττικής.

Θα τελεσθούν οι Ιερές Ακολουθίες την Κυριακή 23/09 το απόγευμα και την Δευτέρα 24/09.

………………………………………………………………………………………….

Αιμοδοσία θα διενεργηθεί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου το Σάββατο 22/09 και την Κυριακή 23/09 το πρωί .

Αιμοδοσία θα γίνει, επίσης, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αργυρουπόλεως την Κυριακή 23/09 το πρωί.

………………………………………………………………………………………….

Τελούνται την Κυριακή 23/09 τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Νέας Πεντέλης. Το Σάββατο 22/09 στις 18:00 θα ψαλεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός των εγκαινίων. Την Κυριακή 23/09 το πρωί θα ψαλούν ο Όρθρος, η Ακολουθία των εγκαινίων και θα τελεσθεί η πρώτη Θεία Λειτουργία συνιερουργούντων του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Θερμοπυλών κ. Ιωάννου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών.

Στις 18:00 θα ψαλεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη μνήμη της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου και της Αγίας Θέκλας. Το πρωί της Δευτέρας 24/09 θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

………………………………………………………………………………………….

Η εορτή του Αγίου Μάρτυρος Ιωάννου του Βραχωρίτου θα τιμηθεί την Κυριακή 23/09 το πρωί στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών της Ελληνικής Αστυνομίας (Μεσογείων 96).

………………………………………………………………………………………….

Την Κυριακή 23/09 θα γίνουν οι ακόλουθες ομιλίες:

 • Στο Σύλλογο «Επάλξεις» (Ζήνωνος 3 στην Ομόνοια) στις 11:00 θα γίνει ο αγιασμός ενάρξεως της νέας εκκλησιαστικής χρονιάς και θα μιλήσουν οι φιλόλογοι Κωνσταντίνος Γανωτής και Βασίλειος Τσούπρας για την εκκλησιαστική, λειτουργική γλώσσα (η κοινή ελληνική) σήμερα.
 • Ο θεολόγος Μανώλης Μελινός θα μιλήσει το πρωί κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Άνω Τούμπας Θεσσαλονίκης.

………………………………………………………………………………………….

Ιερά αγρυπνία επί τη εορτή της Αγίας Ευφροσύνης θα τελεσθεί τη Δευτέρα 24/09 το βράδυ στον Ιερό Ναό Γεννήσεως Χριστού Παιανίας.

………………………………………………………………………………………….

Η Τιμία Χείρα του Αγίου Διονυσίου από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου τίθεται σε προσκύνηση στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κολωνού έως τις 25/09. Καθημερινά στο Ναό τελούνται το πρωί η Θεία Λειτουργία και το απόγευμα στις 17:00 ο Εσπερινός και η Παράκληση του Αγίου Διονυσίου.

………………………………………………………………………………………….

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κολοκυνθούς τη Δευτέρα 24/09 στις 17:30 θα ψαλεί η Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο Παυσολύπη, στις 18:30 θα μιλήσει ο ιερομόναχος π. Φιλόθεος και στις 19:00 θα τελεσθεί ιερό ευχέλαιο.

………………………………………………………………………………………….

Ιερές αγρυπνίες επί τη εορτή της Μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου θα τελεσθούν την Τρίτη 25/09 το βράδυ:

 • Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς.
 • Και στους Ιερούς Ναούς:
 • Αγίου Νείλου Καλλιπόλεως.
 • Αγίου Χριστοφόρου Νεαπόλεως Νικαίας 20:30.
 • Αγίου Παντελεήμονος Γλυφάδας 21:00.
 • Αγίου Σάββα στα Γλυκά Νερά 21:00.
 • Αγίου Νείλου Κάτω Πατησίων 21:15.
 • Στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Παλαιάς Κοκκινιάς 18:30.
 • Στο Σιμωνοπετρίτικο Μετόχι της Αναλήψεως στο Βύρωνα 20:00.

………………………………………………………………………………………….

Πανηγυρίζει την Τετάρτη 26/09 ο Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Διρφύων Εύβοιας και θα τελεσθούν οι Ιερές Ακολουθίες την Τρίτη 25/09 το απόγευμα και την Τετάρτη 26/09 το πρωί.

………………………………………………………………………………………….

Στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Δραπετσώνας τελούνται καθημερινά στις 18:00 η Ακολουθία του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνα του Αγίου Φανουρίου.

Κάθε Δευτέρα τελούνται στις 18:00 ο εσπερινός και η Παράκληση της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας με ειδική ευχή υπέρ ατέκνων ζευγαριών.

Κάθε Τετάρτη στις 12:00 τελείται ιερό ευχέλαιο.

Κάθε Πέμπτη στις 18:00 τελούνται ο εσπερινός και η Παράκληση στους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη και τίθεται σε προσκύνηση ιερό λείψανο τους.

………………………………………………………………………………………….

Στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Εισοδίων Θεοτόκου (Παναγίας Οδηγήτριας) Λόφου Βώκου, από τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα στις 19:00, θα παραδίδονται μαθήματα από τον διδάκτορα Νεώτερης Ιστορίας του ΕΚΠΑ Χαράλαμπο Μηνάογλου με θέμα ‘Η Μακεδονία 1204-2018’. Τα μαθήματα απευθύνονται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ελληνική Ιστορία. Στους συμμετέχοντες θα χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης. Εγγραφές γίνονται στο γραφείο του Ναού. Τηλέφωνο επικοινωνίας:2104914034.

………………………………………………………………………………………….

Ασθενής συνάνθρωπός μας με ομάδα αίματος ORhesus Αρνητικό νοσηλεύεται και χρειάζεται επειγόντως αίμα. Όποιος μπορεί να προσφέρει αίμα, παρακαλείται να απευθυνθεί στο Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς» αφού πρώτα επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς του Σταθμού μας για περισσότερες πληροφορίες.

Επίσης, ένας συνάνθρωπός μας νοσηλεύεται και χρειάζεται επειγόντως αιμοπετάλια. Όποιοι μπορούν να βοηθήσουν, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν στα 210-4118602 και 210-4118640.

………………………………………………………………………………………….

Προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά νήσο Πάτμο θα πραγματοποιήσει η «Πειραϊκή Εκκλησία» από 5-10 Οκτωβρίου . Οι συμμετέχοντες θα προσκυνήσουν στο Ιερό Σπήλαιο της Αποκαλύψεως, στις Ιερές Μονές Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Ευαγγελισμού και Ζωοδόχου Πηγής και στο Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Θα γίνει, επίσης, μονοήμερη εκδρομή στην Παναγία του Χάρου στους Λειψούς.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές όσον αφορά στις προσκυνηματικές μας εκδρομές, μπορείτε να καλείτε στο 210 41 18602.

…………………………………………………………………………………………

Με σκοπό την παροχή μουσικής εκπαίδευση υψηλής ποιότητας για παιδιά και ενήλικες, η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς εγκαινιάζει το Ωδείο όπου θα διδάσκονται όλα τα μουσικά όργανα κλασσικής, σύγχρονης, παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής. Θα υπάρχουν τμήματα μουσικής προπαιδείας, ανώτερα θεωρητικά, θεωρητικά ευρωπαϊκής, θα παρέχεται η δυνατότητα προετοιμασίας για μουσικά πανεπιστήμια, ενώ θα υπάρχουν χορωδία και ορχήστρα. Τα πτυχία είναι αναγνωρισμένα από το κράτος.

Παράλληλα θα λειτουργήσει και φέτος η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς η οποία είναι αναγνωρισμένη από το κράτος.

Όσον αφορά στις Σχολές, οι εγγραφές για τη νέα χρονιά συνεχίζονται και πραγματοποιούνται στη Γραμματεία του Ωδείου στην οδό Κουντουριώτου 128 στον Πειραιά, από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 18:00-20:00.

Πληροφορίες δίνονται στο 213-0363228.

………………………………………………………………………………………….

Συνεχίζονται οι εγγραφές στο Κέντρο Επιμορφώσεως Βυζαντινής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς όπου διδάσκονται σχέδιο, χρώμα, κατασκευή φορητών εικόνων, τοιχογραφιών και ψηφιδωτών ενώ υπάρχουν και θεωρητικά μαθήματα: Ιστορία Τέχνης, Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, θεολογία των εικόνων, θεωρία συντήρησης και νέων υλικών. Η Φοίτηση είναι τριετής και υποχρεωτική.

Λειτουργεί, επίσης, τμήμα για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-4536204, καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 17:00 - 21:00.

………………………………………………………………………………………….

Στα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, πραγματοποιούνται εγγραφές οι οποίες αφορούν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (Παιδικός Σταθμός- Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) και πραγματοποιούνται καθημερινά στη γραμματεία των Εκπαιδευτηρίων. Τηλέφωνο επικοινωνίας 210-4610915.

………………………………………………………………………………………

Στο πλαίσιο του Κοινωνικού της έργου, η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς δημιούργησε Συμβουλευτικό Κοινωνικό Ιατρείο. Στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και περιλαμβάνει τις ειδικότητες Παθολογία, Καρδιολογία και Ψυχιατρική. Για πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 210 4125619.