Προσκυνηματικές εκδρομές

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

"ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ"

__________________________________________________________________________

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ & ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

 

24 - 25 Μαρτίου 2018

 

1η ημέρα: 24/03/18,

Αθήνα – Ι. Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρυμάλλης – Ι. Μ. Παναγίας Γοργοεπήκοου – Ι. Μ. Παναγίας Περιβλέπτου – Ερέτρια

 Αναχώρηση από Αθήνα και διασχίζοντας την νέα γέφυρα της Χαλκίδας θα φτάσουμε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρυμάλλης. Η μονή βρίσκεται Βορείως των Ψαχνών, κτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου. Εξαιτίας των αλλεπάλληλων καταστροφών που υπέστη, δεν σώθηκαν γραπτές μαρτυρίες για τα πρώιμα χρόνια της ιστορίας της, γι’ αυτό και όσα αναφέρονται στην περίοδο εκείνη στηρίζονται στην προφορική παράδοση. Σύμφωνα με αυτήν, κτήτορές της υπήρξαν δύο αδέλφια που είχαν εκεί κοντά τις καλύβες των ποιμνίων τους. Κάθε βράδυ «έβλεπαν φως στον απέναντι βράχο». Όταν πήγαν στο σημείο εκείνο, βρήκαν της εικόνα της Παναγίας. Την έφεραν στις καλύβες τους, έκτισαν πρόχειρο προσκυνητάρι όπου την τοποθέτησαν και άναβαν μπροστά της το καντήλι. Αργότερα απαρνήθηκαν τα εγκόσμια, έγιναν μοναχοί και έκτισαν την μονή, περί τον 12ο αιώνα. Μάλιστα, εικάζεται ότι λόγω των μακριών μαλλιών που είχαν, η Μονή έλαβε το όνομά της. Πολύτιμος πνευματικός θησαυρός της είναι και τα Τίμια λείψανα των Αγίων: Παρθενίου, Παρασκευής, Χαραλάμπους, Παντελεήμονος, Αναργύρων, Βασιλείου Αγκύρας, Νικήτα, Αυξεντίου, Στράτωνος, Ιγνατίου, Τιμίου Προδρόμου και Ρηγίνου επισκόπου Σκοπέλου. Μετά το προσκύνημά μας θα επισκεφτούμε σε σχετικά κοντινή απόσταση την Μονή της Παναγίας Γοργοεπήκοου γνωστή για τη θαυματουργή εικόνα της. Το Μοναστήρι χτίστηκε το 1965 μετά από όραμα που είδε η Γερόντισσα Ταξιαρχεία ότι στο σημείο αυτό υπάρχει η εικόνα της Παναγίας, την οποία βρήκαν αργότερα, σκάβοντας για τα θεμέλια της εκκλησίας. Στη συνέχεια σε μια πανέμορφη, πευκόφυτη χαράδρα κοντά στο χωριό Πολιτικά, θα επισκεφτούμε τη Μονή της Παναγίας Περιβλέπτου, που επανιδρύθηκε το 1969. Οι αρχές της όμως, ανάγονται στη βυζαντινή περίοδο, αφού τόσο το χωριό Πολιτικά, όσο και η Μονή, σχετίζονται με τη βυζαντινή Εύβοια. Θα προσκυνήσουμε το τεμάχιο λειψάνου του ιερού Χρυσοστόμου και θα αναχωρήσουμε για το διπλανό χωριό Πολιτικά όπου θα γευματίσουμε. Τέλος, νωρίς το απόγευμα θα καταλήξουμε στο ξενοδοχείο διαμονής μας στην Ερέτρια. Τακτοποίηση στα δωμάτια και ξεκούραση. Το βράδυ μας ελεύθερο, δείπνο σε μπουφέ και διανυκτέρευση.

2η ημέρα: 25/03/18,

Εκκλησιασμός – Ι. Μ. Οσίου Δαυίδ του Γέροντος – Χαλκίδα – Αθήνα

Νωρίς το πρωί θα μεταβούμε σε Ναό κοντά στο ξενοδοχείο για να συμμετάσχουμε στη Θεία Λειτουργία της εορτής του Ευαγγελισμού. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας όπου μας περιμένει το πρωινό μας σε μπουφέ. Νωρίς το μεσημέρι εκ νέου αναχώρηση για να επισκεφτούμε την πασίγνωστη στο πανελλήνιο Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ του γέροντος, η οποία βρίσκεται στην καρδιά πυκνόφυτης έκτασης στα χαμηλά των βουνών «Καβαλάρης» και « Ξηρόν όρος» και είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Στο Ναό του Μοναστηριού φυλάσσονται σε καλλίτεχνη λειψανοθήκη τα ευωδιάζοντα και θαυματουργά οστά του Οσίου Δαυίδ, το θυμιατό και το πετραχήλι του και άλλα πολύτιμα κειμήλια. Επίσης, τριγύρω και έξω από την μονή θα επισκεφθούμε πολλά Εκκλησάκια στην μνήμη διαφόρων Αγίων. θα επισκεφθούμε επίσης και το ασκητήριο του Οσίου Δαυίδ, διανύοντας με τα πόδια μία μικρή απόσταση μέχρι την σπηλιά όπου ασκήτεψε ο θαυματουργός Όσιος. Αξίζει το πέρασμα από το υπόγειο ναϊδριο των Αγίων Αναργύρων στην νοτιοανατολική πτέρυγα των κελιών του μοναστηριού, στο οποίο θα μας δοθεί η δυνατότητα να θαυμάσουμε αγιογραφίες του 17ου αιώνα. Μάλιστα στο κατακομβικό αυτό Εκκλησάκι κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας λέγεται ότι λειτουργούσε «κρυφό σχολειό». Η Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ είναι επίσης γνωστή εξαιτίας και ενός ακόμα χαρισματικού γέροντα , του Αγίου πλέον Ιάκωβου Τσαλίκη, που για πολλά χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του υπήρξε ο ηγούμενος της. Όσον αφορά το έτος της πρώτης οικοδόμησης της Μονής, προϋπήρχε του 1500, καθώς ο Όσιος Δαυίδ ο οποίος έζησε γύρω στο 1550, δημιούργησε τη Μονή πάνω στα ερείπια προϋπάρχοντος ναού. Ελεύθερος χρόνος για να γεμίσουμε τις πνευματικές μας μπαταρίες, να προσκυνήσουμε και να θαυμάσουμε την υπέροχη θέα και αναχώρηση για την πρωτεύουσα της Εύβοιας την Χαλκίδα. Εδώ θα έχουμε χρόνο για καφέ και φαγητό σε ελεύθερο πρόγραμμα και ύστερα θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής μας στην Αθήνα.

 

Περιλαμβάνονται:

 • Μία διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο MiramareEretria 4* στην Ερέτρια
 • Ημιδιατροφή σε μπουφέ
 • Ο φόρος διαμονής αξίας 3€ το δωμάτιο ημερησίως (σε ισχύ από 01/01/18)
 • Μεταφορές – περιηγήσεις με πολυτελές λεωφορείο
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
 • Αρχηγός εκδρομής
 • Φ.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνονται:

 • Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
 • Γεύματα και δείπνα εκτός του ξενοδοχείου
 • Ποτά και φιλοδωρήματα
 • Ότι δεν αναγράφεται στο παραπάνω πρόγραμμα ή αναφέρεται ως προαιρετικό

 

genika