Προσκυνηματικές εκδρομές

Ραδιοφωνικός Σταθμός

«ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ»

 

Καστοριά - Φλώρινα - Νυμφαίο

 

1η ημέρα: Τρίτη 26/12/17, Αθήνα – Μετέωρα (Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου) – Καλαμπάκα – Πτολεμαΐδα

Αναχώρηση νωρίς το πρωί και με ενδιάμεσες στάσεις για ξεκούραση θα φτάσουμε στα Μετέωρα όπου θα θαυμάσουμε το μεγαλείο της φύσης. Σε ύψος 400 περίπου μέτρων, επάνω στους βράχους, είναι κτισμένο το πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, μετά το Άγιο Όρος. Οι Μονές όπως σήμερα σώζονται και λειτουργούν, είναι τόπος αναγνωρισμένος ως διατηρητέο και προστατευόμενο μνημείο από την unesco. Θα επισκεφτούμε την γυναικεία Μονή του Αγίου Στεφάνου, όπου η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη, αφού ένα μικρό πέτρινο γεφύρι την συνδέει με το σύγχρονο δρόμο. Στη συνέχεια θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για φαγητό στην πόλη της Καλαμπάκας και εκ νέου αναχώρηση για το ξενοδοχείο διαμονής μας στην Πτολεμαΐδα. Τακτοποίηση στα δωμάτια και ξεκούραση. Χρόνος ελεύθερος, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: Τετάρτη 27/12/17, Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου – Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων – Ενυδρείο – Σπηλιά του Δράκου – Ιερά μονή Μαυριώτισσας – Καστοριά – Πτολεμαΐδα

Πρωινό σε πλούσιο μπουφέ και αναχώρηση για ένα ορεινό χωριό του νομού Καστοριάς, την Κλεισούρα όπου θα επισκεφτούμε την Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου,χτισμένη σε μια εύφορη κοιλάδα, σε υψόμετρο 970 μ. Η Μονή αποτελεί σημαντικό θρησκευτικό προσκύνημα της περιοχής, ιδιαίτερα γνωστό τα τελευταία χρόνια λόγω της Οσίας Σοφίας της Νέας. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων της Καστοριάς και το Ενυδρείο γλυκού νερού. Έπειτα θα αναχωρήσουμε για τη Σπηλιά του Δράκου, ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας όπου σύμφωνα με τον μύθο ήταν χρυσορυχείο και το φύλαγε άγρυπνα ένας δράκος. Ύστερα θα προσκυνήσουμε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαυριώτισσας. Αυτός ο Βυζαντινός θησαυρόςείναι χτισμένος το 1082, περιτριγυρισμένος από αιωνόβια πλατάνια. Έπειτα θα απολαύσουμε την λίμνητης πόλης, ίσως το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό της, που φτάνει σε έκταση περίπου 28 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Χρόνος ελεύθερος για βόλτα, ψώνια και φαγητό και στη συνέχεια επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για ξεκούραση. Το βράδυ μας ελεύθερο, δείπνο και διανυκτέρευση.

  

3η ημέρα: Πέμπτη 28/12/17, Νυμφαίο – Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου ΚλαδορράχηςΙερά Μονή του Αγίου Ευαγγελιστού Μάρκου – Ιερά Μονή Αγίου Αυγουστίνου -Φλώρινα – Πτολεμαΐδα

Πρόγευμα σε μπουφέ και αναχώρηση για έναν από τους πιο όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας μας, το Νυμφαίο. Το χωριό περικλείεται από δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστα σπίτια. Ελεύθερος χρόνος για περίπατο και καφέ

και στη συνέχεια αναχώρηση για την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλαδορράχης, η οποία χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Βρίσκεται 10 λεπτά έξω από την Φλώρινα σε υψόμετρο 780 μ. στο όρος Βαρνούντα. Την εποχή του Μακεδονικού αγώνα το Μοναστήρι γνωρίζει κτιριακή αύξηση με τη δόμηση κελιών το κτίσιμο των οποίων αναλαμβάνουν οι συντεχνίες της Φλώρινας. Οι πόλεμοι που ακολούθησαν – Βαλκανικοί, Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος και Εμφύλιος – οδήγησαν τη Μονή σε παρακμή και τα οικήματα κατέρρευσαν. Η Μονή επανιδρύθηκε το 1955 από τον Μητροπολίτη Φλωρίνης Βασίλειο.

Χρόνος για προσκύνημα και εκ νέου αναχώρηση για την Ιερά Μονή του Αγίου Ευαγγελιστού Μάρκου στην Πρώτη της Φλώρινας, ιδρυθείσα το 1864 από τον Μητροπολίτη Μογλενών Μελέτιο. Είναι χτισμένη στην οροσειρά του Βαρνούντος, σε υψόμετρο 959 μέτρων και απέχει από τη Φλώρινα 10 λεπτά. Στον Μακεδονικό Αγώνα η Μονή έγινε το καταφύγιο των Ελλήνων οπλαρχηγών. Πολλές φορές στα καταλύματά της φιλοξενήθηκαν οι ήρωες Παύλος Μελάς, Λάκης Πύρζας κ.α.. Με την απελευθέρωση της περιοχής από τον τούρκικο ζυγό η Μονή γνωρίζει οικιστική άνθηση που όμως σταματά απότομα με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Χαριστική βολή για τη λειτουργία της Μονής στάθηκαν οι μάχες του εμφύλιου σπαραγμού, μια που καταστράφηκαν τα κτίρια ολοσχερώς από βομβαρδισμούς. Στα μέσα του 2000 η Ιερά Μονή Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστού επανιδρύεται από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Θεόκλητο. Νέα πτέρυγα χτίζεται, ανακαινίζεται εξ ολοκλήρου το Καθολικό και διαμορφώνεται θαυμάσια ο περιβάλλων χώρος. Λειτουργεί ως κοινόβιο με 3 μοναχές και συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος πιστών, που Εκκλησιάζονται και προσκυνούν το λείψανο του Αγίου Μάρκου και της μητρός του Μαρίας. Στη συνέχεια, στη βόρεια είσοδο της πόλης, θα επισκεφτούμε την Ιερά Μονή Αγίου Αυγουστίνου Φλώρινας, μια σχετικά νέα μονή η οποία ιδρύθηκε από τον Μητροπολίτη Φλώρινας κυρό Αυγουστίνο Καντιώτη, το έτος 1999. Στο χώρο της Μονής, βρίσκεται σήμερα και ο τάφος του. Το νεόκτιστο Καθολικό της Μονής τιμάται στον Άγιο Αυγουστίνο, Επίσκοπο Ιππώνος και στις Οσίες Μαρία Αιγυπτία και Συγκλητική.  Έπειτα θα γευματίσουμε σε ελεύθερο πρόγραμμα στην πόλη της Φλώρινας και το απόγευμαεπιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Το βράδυ μας ελεύθερο, δείπνο και διανυκτέρευση.   

 

4η ημέρα: Παρασκευή 29/12/17, Πτολεμαΐδα – Σιάτιστα (Ιερά Μονή Παναγίας Μικροκάστρου) – Αθήνα

Πρωινό σε μπουφέ και αναχώρηση για την κωμόπολη της Σιάτιστας, πολύ κοντά στο χωριό Μικρόκαστρο, για να επισκεφτούμε το πανέμορφο μοναστήρι της Παναγίας Μικροκάστρου, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Η θαυματουργός εικόνα της Θεοτόκου, προστάτιδας της Μονής χρονολογείται από το 1603 και βρίσκεται στο τέμπλο του Καθολικού. Ο λαός της Σιάτιστας και όλης της περιοχής είναι δεμένος με το μοναστήρι και την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Ύστερα θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής μας στηνΑθήνα, με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ, φαγητό και ξεκούραση.


Περιλαμβάνονται:

  • Τρεις διανυκτερεύσεις στο Pantelidis 3* superior με ημιδιατροφή καθημερινά σε μπουφέ
  • Μεταφορές – περιηγήσεις με πολυτελές λεωφορείο
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης, Αρχηγός εκδρομής & Φ.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνονται:

  • Γεύματα και δείπνα εκτός της ημιδιατροφής
  • Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
  • Ότι δεν αναγράφεται στο παραπάνω πρόγραμμα

 

Σημείωση:

Το πρόγραμμα της εκδρομής μπορεί να τροποποιηθεί ή ακόμα και να αφαιρεθεί κάτι αν κριθεί αναγκαίο από τον αρχηγό της εκδρομής για την καλύτερη διεξαγωγή του.

 

Η κατοχύρωση της θέσεως θεωρείται δεδομένη μετά από την καταβολή της οριζόμενης προκαταβολής. Σε περίπτωση ακύρωσης θέσης στην Εκδρομή είκοσι μέρες (20) πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησης, επιστρέφεται το ποσό στο ακέραιο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

210 41 18 646 (εσωτ. 3) και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Οι εκδρομές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ταξιδιωτικό Γραφείο

VL